Μια ακόμη “γυναικοκτονία”, αυτή τη φορά σειρά είχε η Τέχνη …

Πρωτοφανές κρούσμα λογοκρισίας έκθεσης καλλιτεχνικού έργου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Εξωτερικών, κατ΄ επιταγήν του προέδρου του κόμματος της Νίκης. Αντίστοιχο καλλιτεχνικό έργο και με την Αμερικανική σημαία δεν λογοκρίθηκε από Αμερικανούς.

96

Μεταξύ των εκθεμάτων στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης είναι και η σημαία μας φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας».

Αρκούσε αυτή η επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, εναντίον του έργου-καταγγελία των γυναικοκτονιών της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ για να σπεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να ασκήσει επί της ουσίας στυγνή λογοκρισία. 

Η Γεωργία Λαλέ είχε φτιάξει τον Απρίλιο του ΄22 κι άλλο έργο που αναπαριστούσε σημαία: την αστερόεσσα. Το DEFENSE ήταν μια εγκατάσταση που στηλίτευε τις συνεχιζόμενες κρίσεις στον τομέα της πολιτικής της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επρόκειτο ουσιαστικά για την αμερικανική σημαία φτιαγμένη από νοσοκομειακές ρόμπες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που είχαν πάρει μέρος στον αγώνα κατά του Covid-19 . Οι Αμερικανοί δεν έπαθαν υστερία για την «ιεροσυλία» του εθνικού τους συμβόλου. Κι ασφαλώς κανένας υπουργός τους δεν παρενέβη για να εξαφανιστεί το έργο.


«Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ήρωες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς». Τη λιτή αυτή απάντηση έδωσε μέσω της σελίδας της στο Instagram η εικαστικός Γεωργία Λαλέ στην εντολή Γεραπετρίτη να απομακρυνθεί άμεσα το έργο τέχνης της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
(Η Γεωργία Λαλέ στα εγκαίνια της έκθεσης στο Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη)

Αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο αλλά και από το Ίδρυμα Ωνάση μέσω της Onassis Stegi