Νίκος Χατζηαργυρίου: Κλιματική αλλαγή και ενέργειες του Δήμου

88

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και οι συνέπειες της μεταβολής του κλίματος επηρεάζουν όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα  που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα.

Το ρεκόρ ακραίων υψηλών θερμοκρασιών και οι καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε η χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα από 1 δισεκ., 200 εκατομμύρια καμένα στρέμματα στον Έβρο και αλλού και οι πρωτοφανείς πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία είναι ενδεικτικά αυτών των φαινομένων, που τείνουν να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με αυξημένη συχνότητα και ένταση. Πέραν των ανθρώπινων απωλειών, η οικονομική ζημιά αυτών των γεγονότων εκτιμάται κατ’ αρχάς σε περίπου 4 δισεκατομμύρια Ευρώ, αν και οι συνέπειες αυτών των φαινομένων στο γενικότερο οικονομικό πεδίο, στο φυσικό περιβάλλον και στην κοινωνία ευρύτερα είναι ανυπολόγιστες. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της επιστημονικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης αυξήθηκε την περίοδο 2011-2020 κατά 1.1°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850–1900) και συνεχίζει να αυξάνεται με ορατό κίνδυνο να ξεπεράσει το ορόσημο των 2 βαθμών Κελσίου πολύ νωρίτερα από το 2050, που είχε τεθεί ως ορόσημο συλλογικής δράσης των κυβερνήσεων.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο από όλο το πολιτικό φάσμα, με εξαίρεση κάποιες ακραίες περιπτώσεις πολιτικών ηγετών όπως ο Trump και ο Bolsonaro, φαίνεται να αναγνωρίζουν το πρόβλημα και παίρνουν κάποια μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αν και εκ του αποτελέσματος, αυτά φαίνονται εξαιρετικά διστακτικά και απρόθυμα. 

Αν και η πολιτεία έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, αν όχι να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, τουλάχιστον να μετριάσει τις επιπτώσεις τους, ο ρόλος του δήμου είναι εξίσου καθοριστικός για την προετοιμασία των υποδομών και την οργάνωση των υπηρεσιών του ώστε μειωθούν οι κίνδυνοι και οι καταστροφές που προκαλούνται από τα ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα φαινόμενα πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σφοδρών χιονοπτώσεων, σεισμών, κλπ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δήμους,  όπως ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, που χαρακτηρίζεται από ένα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον χάρη στο  άλσος του και διασχίζεται από τα ρέματα του Ποδονίφτη, του Γιαμπουρλά και τον Κηφισό.

Θα ξεχωρίσουμε 2 άξονες δράσης με τους οποίους θα πρέπει να απασχοληθεί κατά προτεραιότητα η νέα δημοτική αρχή:

Ρέματα – Αντιπλημμυρικά έργα

  • Μελέτη της ροής των ρεμάτων, αντιμετώπιση προβλημάτων μόλυνσης, τσιμεντοποίησης και υπερχείλισης του ρέματος, υιοθέτηση οικολογικών λύσεων που δεν θα αλλοιώνουν την περιβαλλοντική ισορροπία και το φυσικό κάλος.
  • Αναθεώρηση όλων των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο, δημοπράτηση (βάσει σωστών προδιαγραφών) όλων των έργων που απαιτούνται, ώστε να θωρακιστεί η πόλη από ακραία φαινόμενα πλημμυρών

Προστασία Άλσους

  • Εφαρμογή μέσων πρόληψης κινδύνων δασικής πυρκαγιάς και μέσων πυροπροστασίας του άλσους.
  • Ενίσχυση του συστήματος πυροπροστασίας, με χρήση καινοτόμων πυροσβεστικών μέσων (όπως π.χ. πυροσβεστικά drones) για προστασία από πυρκαγιές λόγω ακραίων φαινόμενων και μελέτη εγκατάστασης αυτόματων μηχανισμών πυρόσβεσης
  • Μελέτη, δημοπράτηση και εγκατάσταση έξυπνων αισθητήρων μέσα στο Άλσος, οι οποίοι θα ειδοποιούν σε περίπτωση φωτιάς (ακόμη και σε χαμηλή βλάστηση), ενώ θα παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την άμεση αντιμετώπιση της

 

Νίκος Χατζηαργυρίου

Ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΗΜΑ – Γιάννης Τζέλης