Γιώργος Παπαβασιλείου: Ο θρύλος των στηπλ και της ΑΕΚ

106

Με αφορμή  την διοργάνωση, από το δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας, του 2ου αγώνα δρόμου επί ανωμάλου εδάφους στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ας θυμηθούμε ότι ο Γιώργος Παπαβασιλείου αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ελληνικό στίβο. Όσα παιδιά πήγαιναν στο γήπεδο της ΑΕΚ είτε για να γυμναστούν είτε για να δουν προπόνηση της ομάδας ποδοσφαίρου τις δεκαετίες 1960-80 θα θυμούνται την λυγερόκορμη φιγούρα του να καθοδηγεί τους αθλητές των δρόμων στης ΑΕΚ. 

Από τον 1ο αγώνα στη μνήμη του Γ. Παπαβασιλείου που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2021 στο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1930 στην Αρεθούσα. Ξεκίνησε στίβο στον Άρη και το 1953 πήγε στην ΑΕΚ – ενώ ένα χρόνο πριν είχε καταταγεί στη Χωροφυλακή.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής των δρόμων αντοχής που καθιέρωσε τη διπλή καθημερινή προπόνηση. Διακρίθηκε με προπονητή τον Ούγγρο Όττο Σίμιτσεκ, με τον οποίο ξεκίνησε το 1951 τα στηπλ. Τον αποκαλούσαν “αέρινο” για το πέρασμά του στη λίμνη των στηπλ, όπου δεν έβρεχε καν τα παπούτσια του.

Τον Ιούνιο του 1960 στην Πράγα σημείωσε 8.45.8 στα 3000μ. στηπλ και ήταν το 12ο κατά σειρά πανελλήνιο ρεκόρ που έκανε στο αγώνισμα έχοντας ξεκινήσει το 1953 όταν πρώτος κατέβηκε τα 9.30, ενώ το 1956 κατέβηκε τα 9 λεπτά. Στα στηπλ υπήρξε 11 φορές Πανελληνιονίκης, 7 φορές Βαλκανιονίκης αλλά και 2 φορές Μεσογειονίκης το 1955 στη Βαρκελώνη και το 1959 στη Βηρυτό, ήταν 8ος στο Ευρωπαικό του 1958, ενώ το 1954 είχε κάνει το όριο αλλά δεν είχε πάει καλά στους Βαλκανικούς και δεν τον έστειλε ο ΣΕΓΑΣ. Έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη και του 1960 στη Ρώμη όπου ήταν 10ος μένοντας για μια θέση εκτός τελικού τότε, υποφέροντας μάλιστα κι από κρυολόγημα.

Επίσης, στα 5.000μ. υπήρξε 7 φορές Πανελληνιονίκης, και είχε κάνει 3 πανελλήνια ρεκόρ ενώ ρεκόρ είχε πετύχει και στα 1.500μ. Είχε κερδίσει επίσης 6 φορές πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Το 1955 είχε αναδειχθεί καλύτερος Έλληνας αθλητής από τον ΠΣΑΤ.

Μετά την καριέρα του ως αθλητής που σταμάτησε στα 35 του, συνέχισε ως προπονητής -μέχρι και τα τελευταία του χρόνια, στην ΑΕΚ και στον Εθνικό πιο πριν για ένα διάστημα, ενώ υπήρξε ομοσπονδιακός προπονητής δρόμων. Ταυτίστηκε με την ιστορία της ΑΕΚ, μιλούσε συνεχώς για το δικέφαλο, προπονούσε και στο ιστορικό Στάδιο της Ν.Φιλαδέλφειας πριν γκρεμιστεί, ενώ ήταν επικεφαλής προπονητής της σε 4 συνεχή πρωταθλήματα Γυναικών (2011 έως 2014).

Υπήρξε πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Κριτών και μέλος τους ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και στέλεχος σε επιτροπές της Ομοσπονδίας. Το 2017 έγινε και αγώνας προς τιμήν του “run the legend” στη Ν. Φιλαδέλφεια, το 2019 τιμήθηκε σε μεγάλη εκδήλωση στη Ν. Ιωνία.

Τι είπε γι αυτόν ο Γ. Μεσημερτζής

Έτσι μίλησε για τον Γ. Παπαβασιλείου ο σπουδαίος διεθνής αθλητής με πανελλήνια ρεκόρ στα 1500μ 5000μ 10.000μ και 23 Πανελλήνιες νίκες Γιώργος Μεσημερτζής του Ολυμπιακού!!!

“Τι να πει κανείς για τον Γιώργο ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ; Μάνο λόγια καλά μπορεί να πει και όλα στον υπερθετικό βαθμό!! Ο τέλειος χαρακτήρας!! Ο άνθρωπος με την μεγάλη ψυχή!! Ο άνθρωπος που διέθετε μεγάλα αθλητικά αποθέματα!! Ο άνθρωπος που κατέθετε κάθε προσπάθεια για να πετύχει το μεγάλο αποτέλεσμα!! Ο άνθρωπος ο αγαπητός σε όλους!! Ο άνθρωπος με τον οποίο έμενα στο ίδιο δωμάτιο 8χρονια χωρίς να διαφωνήσουμε ποτέ!! Ο άνθρωπος πρότυπο οικογενειάρχη!! Ο άνθρωπος με την μεγάλη καρδιά!! Ο άνθρωπος από τον οποίο πολλά μπορούσες να πάρεις όπως πήρα και εγώ σαν μικρότερος!! Ο άνθρωπος με το ωραίο χιούμορ!! Εαν δεν ήμουν ο Γιώργος Μεσημερτζής,θα ήθελα να ήμουν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”.

Απεβίωσε κατόπιν ενδονοσοκομειακής μόλυνσης μετά από επέμβαση, στις 12/3/2020. Έφυγε σε ηλικία 90 ετών, έχοντας υπηρετήσει μια ολόκληρη ζωή την αγαπημένη του ΑΕΚ σαν αθλητής και προπονητής. Ο σύλλογος έχασε έναν πιστό «στρατιώτη» ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή στην «κιτρινόμαυρη» ιδέα. Ανέδειξε πολλούς νέους και νέες αθλήτριες, αποτέλεσε δάσκαλος και παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρες γενιές.

Ο “Πάπας” για τους δικούς του ανθρώπους, ήταν από τους πλέον αγαπητούς ανθρώπους του στίβου, με τεράστια προσφορά από κάθε πόστο, ενέπνευσε και έκανε πολλούς να αγαπήσουν το άθλημα. Θέλει σκληρή δουλειά και καλή ζωή, έλεγε για τον πρωταθλητισμό.

Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2008 κυκλοφόρησε  τo βιβλίο του Κώστα Τσαγκαράκη: Γιώργος Παπαβασιλείου – «Ο θρύλος των στηπλ»

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου ήταν ο πρώτος αθλητικός «πατέρας» του Νίκου Πανταζή. Ο επί χρόνια φυσικοθεραπευτής της ΑΕΚ ξεκίνησε την καριέρα του από τον στίβο και τα χέρια του μεγάλου θρύλου: «Ήμουν ο πρώτος αθλητής της ΑΕΚ που ανέδειξε ο Παπαβασιλείου το 1965.

 

Πηγές:

  • www.stivoz.gr</em></span></p>
  • www.enwsi.gr
  • www.aek-live.gr