Κώστας Ευαγγελινός: 12 χρόνια χωρίς την Φιλαρμονική του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας “Αλέξανδρος Μποτετζάγιας” είναι πολλά

223

Η Φιλαρμονική του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας ιδρύθηκε στις 11/3/1957, επί Δημαρχίας Νικολάου Τρυπιά, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστάτησε ο μαέστρος Αλέξανδρος Μποτετζάγιας (1908-1991).

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2004, η φιλαρμονική πήρε το όνομά του, μετονομαζόμενη σε Δημοτική Φιλαρμονική Νέας Φιλαδέλφειας «Αλέξανδρος Μποτετζάγιας» (ΦΕΚ 1783Β/2-12-2004).

Το 2011 ενσωματώθηκε στον «Ενιαίο φορέα δράσεων» μαζί με άλλα νομικά πρόσωπα, ο οποίος τελικά το 2014 απορροφήθηκε οργανικά από το Δήμο. Στην ουσία από το 2011 δεν υφίσταται φιλαρμονική.

Brass Ensemble

Το 2007 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής, ιδρύθηκε ως τμήμα της, κουιντέτο χάλκινων πνευστών με την επωνυμία «Νέα Φιλαδέλφεια – Brass Ensemble», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της φιλαρμονικής Διονύση Μοντσενίγου  
Το κουιντέτο απαρτίζονταν από τους:

Γλένης Γιάννης – Τούμπα
Μοντσενίγος Διονύσης – Κόρνο
Πέτσας Δημήτρης – Τρομπόνι
Ρίζος Κώστας – Τρομπέτα
Φωτάκης Γιάννης – Τρομπέτα
Ωραιόπουλος Χρήστος – Τρομπέτα.

Η δραστηριότητα του Brass Ensemble άρχισε τον Μάιο του 2007 με την υλοποίηση του προγράμματος «Το παιδί γνωρίζει τη μουσική» με εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκαν σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά Σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας. Επίσης εμφανίσθηκε σε πολλές πλατείες με αφορμή διάφορες εκδηλώσεις.

 

“NFJQ” (Nea Filadelfeia Jazz Quartette

Μετά από ένα χρόνο περίπου δημιουργήθηκε νέο μουσικό σχήμα το “NFJQ” (Nea Filadelfeia Jazz Quartette), που αποτελούσε τμήμα της Φιλαρμονικής του Δήμου, υπό τη μουσική διεύθυνση του σαξοφωνίστα της φιλαρμονικής Σπύρου Γιαννάκα.

Πρόγραμμα από μια συναυλία

 

Δώδεκα χρόνια χωρίς την Φιλαρμονική είναι ένα μεγάλο κενό στη πολιτιστική ζωή του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας, όσες προσπάθειες έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις καλές προθέσεις, δεν καρποφόρησαν. Η μικρή αυτή αναδρομή ίσως ευαισθητοποιήσει  κάποιους έτσι ωστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες. 

Κώστας Ευαγγελινός