Εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας

20

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» η προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών για τις εκδηλώσεις μνήμης από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Χρήστο Τριανταφύλλου που μεταξύ των άλλων είπε:
 
…Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των νεκρών από τη γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών (ξεκινά από 300.000 και φτάνει ως 1.000.000). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τουλάχιστον 500.000 Μικρασιάτες (εκτός των Ποντίων) έχασαν τη ζωή τους κάτω από βασανιστικές και απάνθρωπες συνθήκες. «Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω απ΄ την προγονική τους γη.» γράφει η Δίδω Σωτηρίου. «Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δένδρα και στα χωράφια, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν να φεύγουν κυνηγημένοι. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι άποροι και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Πάτρας …. με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος: «Πρόσφυγες!»…
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έκανε έναν μικρό πρόλογο με το τι ακριβώς παρουσιάζει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικότερα την κ. Ειρήνη Σαρίογλου που ήταν και η ομιλήτρια της εκδήλωσης της έδωσε τον λόγο για να ενημερώσει αναλυτικότερα τους παρευρισκόμενους το τι ακριβώς παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ και τον λόγο που δημιουργήθηκε.
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ.
Μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ, η γνωστή τραγουδίστρια παραδοσιακών τραγουδιών Νάντια Καραγιάννη τραγούδησε για τους παρευρισκόμενους το γνωστό τραγούδι: «1922» -σε μουσική Δήμου Μούτση και στοίχους Νίκου Γκάτσου.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον Πρόεδρο των Μικρασιατών στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαΐδεμένου».