Στη ρωσική Άπω Ανατολή πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Vostok» (Ανατολή), στην οποία –εκτός του ρωσικού στρατού– συμμετέχουν κινεζικά στρατεύματα αλλά και δυνάμεις από άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Συρία και η Λευκορωσία, ένδειξη μιας αυξανόμενης επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο εν μέσω εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα, από την πλευρά της, διέρχεται μια διπλωματική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
«Τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να εκπαιδευθούν στην αναχαίτιση αεροπορικών στόχων (…) και να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα σε χερσαίους στόχους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.
Δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν κυρίως στρατιωτικά αεροπλάνα να απογειώνονται και να πετούν σε σχηματισμό, καθώς και αντιαεροπορικά οχήματα Pantsir-S1 ενώ εκτελούν στρατιωτικούς ελιγμούς.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες, περισσότερα από 5.000 κομμάτια οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού, εκ των οποίων 140 αεροσκάφη και 60 πολεμικά σκάφη και σκάφη υποστήριξης θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια.
Στρατιώτες από αρκετές γειτονικές ή συμμαχικές προς τη Ρωσία χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Συρία, η Ινδία αλλά κυρίως η Κίνα, συμμετέχουν σε αυτά.
Η Ουάσιγκτον εκφράζει συχνά ανησυχίες για την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, που διατηρούν στενές σχέσεις στον αμυντικό τομέα, εκτιμώντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.
Πάντως, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι η συμμετοχή του στα γυμνάσια Vostok δεν σχετίζεται «με την τρέχουσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμμετοχή της Κίνας αποτελεί ένδειξη μιας αυξανόμενης επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει κατά καιρούς τις ανησυχίες της για την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία στον αμυντικό τομέα, εκτιμώντας πως αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.
Από την πλευρά της η ινδική κυβέρνηση ανέφερε πως οι δυνάμεις της έχουν συμμετάσχει τακτικά σε πολυμερείς ασκήσεις στη Ρωσία, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή στρατιωτικού υλικού στην Ινδία.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη συμμετοχή της Ινδίας στα στρατιωτικά γυμνάσια. Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.