Δασική Υπηρεσία ζητά από Δήμο πλήρη απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων από άλσος “δημόσιου χαρακτήρα” !

64

Η κατάσταση στο Άλσος της Γαρίτσας στην Κέρκυρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης: από τη μια, η Δασική Υπηρεσία επιβάλλει αυστηρό lockdown, απαιτώντας την πλήρη απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων εντός 30 ημερών – έως 10 Αυγούστου, χωρίς συμβιβασμούς. Από την άλλη, κάτοικοι, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου, αμφισβητούν τις αστήρικτες εξαγγελίες του Δήμου για αύξηση του επιτρεπόμενου χώρου από 45 τ.μ. σε 100 τ.μ. ανά κατάστημα, θεωρώντας αυτές όχι μόνο παράνομες αλλά κυριολεκτικά απειλητικές για τον δημόσιο χαρακτήρα του Άλσους.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι το Άλσος δεν είναι ιδιωτική προέκταση επιχειρήσεων, αλλά χώρος αστικού πρασίνου με κανονισμένο δασικό καθεστώς. Ανησυχούν βαθιά για τον πιθανό μετασχηματισμό του σε χώρο ιδιωτικού κέρδους, σε βάρος της ποιότητας ζωής, της πρόσβασης και της κατ’ αρχήν προστασίας της κοινής περιουσίας .

Το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι: μπορεί μια τοπική αυτοδιοίκηση να αγνοεί τις ρητές προβλέψεις της δασικής νομοθεσίας, υπό τη ρητορική της ανάπτυξης;

Η κοινωνία και οι επιχειρηματίες βρίσκονται στο σταυροδρόμι: υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με ένα αυστηρό περιβαλλοντικό καθεστώς, ή να επιχειρήσουν δικαστικές προσφυγές.

Στο μυαλό πολλών πλέον στροβιλίζονται ανησυχίες: πόσο λάθος μπορεί να πάει η δυναμική της αμφισβήτησης του δημόσιου χώρου; Μήπως η πίεση για νέα τραπέζια και κέρδη αναδεικνύει ένα βαθύτερο πρόβλημα σχέση του Δήμου με τη δημόσια περιουσία; Και τελικά, μπορούμε να επαφίεται την προστασία του Άλσους στην ίδια τη νομοθεσία ή χρειάζεται μια εμπεριστατωμένη κοινωνική και θεσμική στελέχωση, για να αποφύγουμε κερδοσκοπία εις βάρος του αστικού πρασίνου;

Στην πόλη μας τη Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα όλα όσα αφορούν τον “Κένταυρο”  έχουν εκχωρηθεί στη ΔΕΠΑΝ. Σχέδια, όροι δημοπρασίας, συμβάσεις, κατασκευές κλπ δεν “απασχολούν” πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο και διενεργούνται από “τρίτους” σε περιβάλλον αδιαφάνειας και ανυπαρξίας ελέγχου από αρμόδιες αρχές όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Δασική Υπηρεσία. Ποιος φορέας είναι αρμόδιος πλέον για τον έλεγχο τήρησης της διαχειριστικής μελέτης για το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας;

Η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών:

Σχετικά με τα ισχύοντα στην ύδρευση του Άλσους Γαρίτσας – ανεξαρτήτως πάσης διαφοράς ζητημάτων των τυχόν οικοδομών – ισχύουν τα ακόλουθα:

Έκταση εμβαδού 37 στρεμμάτων περίπου εκτείνεται επί του παραλιακού μετώπου της περιοχής Γαρίτσας. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ Κέρκυρας (αριθ. πρωτ. 781/027/12-11-1986, Απόφαση Υπουργού Χωροταξίας & Δημόσιων Έργων /ΦΕΚ 55/τ.Δ/1987), έχει χαρακτηρισθεί ως «Αστικό πράσινο». Η έκταση ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Εντός του Άλσους Γαρίτσας δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά έτη επιχειρήσεις ενοικίασης, με ανάπτυξη παρεμβαλλομένων εγκαταστάσεων (οι καλύβες εγκαθίστανται εκτός του χώρου του Άλσους). Δύο έως τρεις από αυτές λειτουργούν εδώ και 40 έτη. Σύμφωνα με τη βασική νομοθεσία (άρθρ. 32 παρ. 4 Ν. 4280/2014 και άρθρ. 9 Ν. 4242/2014), η προστασία και διατήρηση πάρκων και άλσων υπόκειται στον έλεγχο της Δασικής Υπηρεσίας. Με σειρά εγγράφων έχουν ενημερωθεί οι Δήμοι Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις, όπως και για θέματα που αφορούν κατεδαφίσεις, αποκαταστάσεις πάρκων και άλσων, καθώς και την ανάγκη κατάρτισης διαχειριστικού σχεδίου για το Άλσος Γαρίτσας.

Ειδικότερα:

Με τα αριθ. πρωτ. 7127/3516/8-5-2015 και 10254/10-8-2016 έγγραφά μας, απευθυνθήκαμε στον Δήμο Κέρκυρας.

Ο Δήμος Κέρκυρας, όπως προκύπτει και από το αριθ. πρωτ. 37665/27-10-2016 έγγραφό του, υπήγαγε το Άλσος Γαρίτσας στη Δασική Υπηρεσία, αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητα της δασικής νομοθεσίας. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στο αριθ. πρωτ. 132179/3-10-2016 έγγραφό της, επιβεβαιώνει ότι, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού της έκτασης (δάσος, δασική έκταση, πάρκο, άλσος ή κοινόχρηστος χώρος), η διαχείριση του Άλσους Γαρίτσας διέπεται από ειδικές δασικές διατάξεις.

Με τα αριθ. πρωτ. 9937/3-6-2015 και 13876/6638/23-7-2015 έγγραφά μας, ενημερώθηκε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Το 2019 κατατέθηκε καταγγελία στην υπηρεσία μας και στους Δήμους Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων σχετικά με τη μελέτη με τίτλο: «Διαχειριστική Μελέτη των Δημοτικών Χώρων Πρασίνου – Άλσος Γαρίτσας».

Στη γνωμοδότησή μας από 30/10/2017 (ΑΔΑ: ΩΞΙΙ4653ΙΙ8-ΥΥΣ) περιλαμβάνεται απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία χορηγείται άδεια για κατάληψη χώρου από ιδιωτική πρωτοβουλία (Ανεμόμυλος κ.λπ.).

Στη μελέτη αναφέρεται ότι έχουν εγκριθεί κανονιστικές αποφάσεις για τον χώρο του Άλσους Γαρίτσας, ενώ ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε φθορά ή μεταβολή σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες, ενημερώθηκαν οι Δήμοι Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με τα αριθ. πρωτ. 46265/4-2-2025 και 14914/11-4-2025 έγγραφά μας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η υπηρεσία μας έχει δρομολογήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες (καταγραφή επιχειρήσεων, υποβολή πρωτοκόλλων μήνυσης κ.λπ.).

Πηγή πληροφοριών: ΕΡΤ3+Corfu Channel+CorfuPress.com+Aftodioikisi