Ποδονίφτης: Αρνητική Γνωμοδότηση του Δήμου Αθηναίων στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – Άγνωστη η βούληση της διοίκησης Τομπούλογλου !

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στη συνεδρίαση της 11/6/25 το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ωστόσο η διοίκηση Τομπούλογλου στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και παραμένει άγνωστο αν θα φέρει το θέμα στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο για να πιάσει τόπο και η συμμετοχή του δήμου σε σχετικές συσκέψεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι δύο δήμοι έχουν κερδίσει σχετική προσφυγή στο ΣτΕ.

65

Από ανάρτηση του αντιδημάρχου Αθήνας Νίκου Χρυσόγελου διαβάζουμε:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμος Αθηναίων υιοθέτησε ομόφωνα – απείχε η παράταξη Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά” – την εισήγηση, που προετοιμάσαμε οι υπηρεσίες και οι αντιδήμαρχοι Νικος Χρυσόγελος και Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία γνωμοδοτεί αρνητικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο “Επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και συμπλήρωση με πρόσθετες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη”
 
Περιμένανε από τη Μελέτη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προσεγγίσει με ολοκληρωμένο τρόπο την οικολογική αποκατάσταση του παραποτάμου του Κηφισού και όχι να επιστρέφει σε ξεπερασμένες λογικές αποσπασματικών έργων και εγκιβωτισμού, χωρίς να αναφέρεται καν στις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα σε ένα σημαντικό οικοσύστημα.
 
Ούτε Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τη συνοδεύει, ούτε λαμβάνει υπόψη την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία ούτε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ούτε τη συναίνεση που είχαμε διαμορφώσει στην ημερίδα που οργανώσαμε με πρωτοβουλίας μας στις 14.11.2024 και στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς (περιφέρεια, δήμοι, πανεπιστήμια, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κλπ).
 
Έτσι χάνουμε χρόνο επιμένοντας σε ξεπερασμένες πολιτικές και πρακτικές, ενώ αν υπήρχε μια σύγχρονη, οικολογική προσέγγιση θα μπορούσαμε να συζητάμε τώρα την αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση ενός σχεδίου για να μετατραπεί και στην πράξη ο Ποδονίφτης, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, σε ένα οικολογικό πάρκο και ένα σύστημα φυσικής αντιπλημμυρικής προστασίας (“λύσεις που βασίζονται στη φύση”)
 
Πιο κάτω η συναίνεση που είχαμε διαμορφώσει και αποτυπώνεται μέσα από την ανάρτηση που είχα κάνει αμέσως μετά την συνάντηση στις 14.11.2024:
“Πολλά χρόνια λέγαμε το αυτονόητο, ο #Ποδονίφτης το παρακλάδι του Κηφισού (μπορεί να) παίζει σημαντικό ρόλο ως οικολογικό σύστημα για την αντιπλημμυρική προστασία, το δροσισμό της Αθήνας, την επαφή με τη φύση. Τότε ενεργός πολίτης, πράσινος, γείτονας στην περιοχή. Τώρα Αντιδήμαρχος Αθήνας. Είχα τη χαρά να οργανώσουμε στις 14.11. 2024 ως Δήμος Αθηναίων μια σημαντική σύσκεψη για την οικολογική αποκατάσταση του Ποδονίφτη, την αντιπλημμυρική προστασία κυρίως υιοθετώντας λύσεις που βασίζονται στη φύση και άμεσες παρεμβάσεις σε προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές σε μια δυνατή καταιγίδα: γέφυρες που είναι προβληματικές ή και διαβρωμένες, μπαζώματα, αυθαίρετα.
 
Το σημαντικό είναι ότι δεν τα είπαμε και συμφωνήσαμε μεταξύ μας αλλά διαφαίνεται κοινή αντιμετώπιση από ένα σύνολο σημαντικών φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη που οργανώσαμε: #ΠεριφέρειαΑττικής #ΥΠΕΝ, 5 #Δήμοι (Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι Αθηναίων, Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδώνας, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης -Ψυχικού, Χαλανδρίου), 3 Πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δεκάδες φορείς (μεταξύ των οποίων #ΕΛΛΕΤ #ΕΠΦ #Ορνιθολογική #ΡΟΗ), η πρόεδρος και σύμβουλοι της 5ης Δημοτικής Κοινότητας ειδικοί επιστήμονες καθώς και το Πράσινο Ταμείο (πρόεδρος Ιωαν. Ανδρουλάκης, Δ.ντης Γ. Πρωτόπαππας, επιστ συνεργάτιδα Σπ. Ντεμίρη). Δείτε στα σχόλια τις δηλώσεις εκπροσώπων φορέων αλλά και τους φορείς που συμμετείχαν.
4 σημαντικά σημεία συμφωνίας και μια νέα πορεία για ένα πολύ σημαντικό
4 συμπεράσματα για το μέλλον του ρέματος του Ποδονίφτη
Μετά από πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων για το ρέμα του Ποδονίφτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς (σχετικοί Δήμοι, Περιφέρεια Αττικής, Υπουργεία, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακοί) συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο σχέδιο οικολογικής αναβάθμισης και αποκατάστασης του ρέματος του Ποδονίφτη.
Οι δεκάδες φορείς που συμμετείχαν κατέληξαν στα εξής σημεία:
✔️ 1. Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, αντιδημάρχου Δήμου Αθηναίων Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας στην θεσμική Επιτροπή που θα συγκροτήσει η Περιφέρεια Αττικής (σε εκκρεμότητα ακόμα)
✔️ 2. Δημιουργία δικτύου συνεχούς επικοινωνίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση της λεκάνης απορροής του Ποδονίφτη με τη συμμετοχή των Δήμων, των 4 πανεπιστημίων και των πολυάριθμων φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη
✔️ 3. Προετοιμασία μέσα από την συνεργασία των φορέων ενός συνόλου άμεσων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση επειγόντως προβλημάτων και κοινού σχεδίου οικολογικής αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως με λύσεις που βασίζονται στη φύση. Επιδίωξη ουσιαστικής χρηματοδότησης των έργων για την οικολογική ανάπλαση του Ποδονίφτη
✔️ 4. Αναβάθμιση συλλογής και αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων, σε συνεργασία με ερευνητικούς, περιβαλλοντικούς και τοπικούς φορείς.
Για τους πολίτες, για τη φύση, για την πόλη!
Χάρης Δούκας Δήμαρχος Αθηναίων
Το θέμα είχε τεθεί στη συνεδρίαση της 11/6/25 ως εξής: