Σύμφωνα με την Εγκύκλιο στο τεύχος 49/Α΄ της 28ης Μαρτίου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δημοσιεύθηκε ο ν. 5188/2025 (Α’ 49) με τίτλο «Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/86 (πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων) – Ορισμός αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/903 (Κανονισμός για τη διαλειτουργική Ευρώπη) – Ηλεκτρονική εφαρμογή «mystreet» – Ρυθμίσεις για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και λοιπές διατάξεις». Στο πλαίσιο του νόμου αυτού, ρυθμίζονται σημαντικά θέματα σχετικά με το προσωπικό των ΟΤΑ και τη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ειδικότερα, το άρθρο 27 παρ. 4 του ν. 5188/2025 προβλέπει την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν με το ίδιο καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48). Η διάρκεια των συμβάσεων αυτών παρατείνεται για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης. Αυτό γίνεται κατά παρέκκλιση των περιορισμών που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6 του π.δ. 164/2004 (Α’ 134), σχετικά με τις διαδοχικές συμβάσεις και την ανώτατη διάρκεια των συμβάσεων.
Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», εξασφαλίζοντας την παροχή των υπηρεσιών του προς τους ωφελούμενους του προγράμματος χωρίς διακοπές. Ειδικότερα, αφορά το προσωπικό των ΟΤΑ α΄ βαθμού, το οποίο απασχολείται στο εν λόγω πρόγραμμα, και αποσκοπεί στην εύρυθμη συνέχιση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες.
Η Εγκύκλιος, που αφορά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, καλεί τους ΟΤΑ α΄ βαθμού και τις αρμόδιες Περιφέρειες να ενημερωθούν άμεσα και να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Η εγκύκλιος είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, για ευκολότερη πρόσβαση και εφαρμογή από τους αρμόδιους φορείς.
Η παραπάνω ρύθμιση ενισχύει την καλή λειτουργία των υπηρεσιών του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», διασφαλίζοντας τη συνέχιση των συμβάσεων χωρίς νομικούς περιορισμούς, ενώ παράλληλα αποκλείει τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, διατηρώντας το καθεστώς των συγκεκριμένων συμβάσεων.