Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου 1967 και η συγνώμη του Bill Clinton

7

Στις 21 Απριλίου 1967, μια ομάδα αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, με επικεφαλής τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο, κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας μέσω πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτική δικτατορία που διήρκεσε μέχρι τις 24 Ιουλίου 1974, με τον ξένο Αμερικανικό παράγοντα να παίζει σημαντικό ρόλο και τον Bill Clinton να ζητά μετά από χρόνια συγνώμη.    

 

Κατά τη διάρκεια της επταετίας, το καθεστώς ανέστειλε βασικά συνταγματικά δικαιώματα, κατάργησε πολιτικά κόμματα και επέβαλε λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες πολίτες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή εξορίστηκαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Η δικτατορία προσπάθησε να νομιμοποιήσει την εξουσία της μέσω δημοψηφισμάτων, τα οποία διεξήχθησαν υπό αμφισβητούμενες συνθήκες.​ Στο τέλος της επταετίας (1967-1974) βρήκε την μισή σχεδόν Κύπρο να έχει καταληφθεί από τις Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις

Το Κολαστήριο της ΕΣΑ στη Νέα Χαλκηδόνα

Ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα βασανιστηρίων της περιόδου ήταν η Ειδική Ασφάλεια (ΕΣΑ) στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκεί, πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια, με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών ή την καταστολή της αντίστασης. Η ΕΣΑ έγινε σύμβολο της καταπίεσης και της βίας του καθεστώτος.

Συλλήψεις στο Γήπεδο της ΑΕΚ

Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, το γήπεδο της ΑΕΚ χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς ως χώρος συγκέντρωσης συλληφθέντων πολιτών, το οποίο μαζί με τον ιππόδρομο του Φαληρικού Δέλτα αποτέλεσε βασικό σημείο συγκέντρωσης συλληφθέντων. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής οδηγήθηκαν εκεί πριν μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης ή εξορίας. Το γήπεδο, σύμβολο αθλητισμού και πολιτισμού, μετατράπηκε προσωρινά σε χώρο καταστολής.

Η Νέα Φιλαδέλφεια, με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις με συνέπεια στο δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα που διοργάνωσε το 1968 το καθεστώς, η περιοχή κατέγραψε υψηλά ποσοστά αρνητικής ψήφου, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη χούντα, τα αποτελέσματα όμως που ανακοινώθηκαν ήταν αντίθετα, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις ξένων ραδιοφωνικών σταθμών.

Η επέτειος της 21ης Απριλίου αποτελεί υπενθύμιση των κινδύνων που απειλούν τη δημοκρατία και των συνεπειών της καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων.