Απόφαση του ΣτΕ κατά της κατάργησης Νομικών Προσώπων των Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών – Πλήρης δικαίωση των Δήμων Αθηναίων, Πατρέων και Θέρμης

Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τους δήμους που αντέδρασαν στην οριζόντια κατάργηση κοινωφελών οργανισμών τους που σώθηκαν από τα μνημόνια, αλλά επιχείρησε να καταργήσει η Ν.Δ. ● Έγιναν δεκτές οι προσφυγές των Δήμων Αθηναίων, Πατρέων και Θέρμης

5

Η απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποτελεί σημαντική δικαίωση για τους δήμους που αντέδρασαν στην οριζόντια κατάργηση των κοινωφελών οργανισμών τους, και αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αυτοδιοίκηση. Με την απόφαση έγιναν δεκτές οι προσφυγές των Δήμων Αθηναίων, Πατρέων και Θέρμης

Το ΣτΕ έκρινε προσφυγές των Δήμων Αθηναίων, Πατρέων και Θέρμης (Θεσσαλονίκης) κατά των άρθρων 27 και 28 του ν. 5056/2023. Με αυτόν τον νόμο το υπουργείο Εσωτερικών καταργούσε αυτοδικαίως κάτι περισσότερα από 500 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων της χώρας.

Δεν απάντησε ποτέ ο Λιβάνιος σε αίτημα εξαίρεσης από το Δήμο Αθηναίων και ως συνέπεια  ο ΟΠΑΝΔΑ οδηγήθηκε προς κατάργηση διά της σιωπής. Σε μια λίστα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με τα δημοτικά νομικά πρόσωπα που εξαιρούνταν των καταργήσεων, δεν συμπεριλαμβανόταν ο ΟΠΑΝΔΑ. Ο Δήμος Αθηναίων -με απόφαση που ελήφθη τις τελευταίες ημέρες της δημοτικής αρχής Κώστα Μπακογιάννη και συνέχισε να υλοποιείται επί δημοτικής αρχής Χάρη Δούκα- προσέφυγε στο ΣτΕ. Κέρδισε προσωρινά μέτρα λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2024 και τώρα δικαιώθηκε οριστικά.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι στις τάξεις του αυτοδιοικητικού θεσμού που θέτουν ένα ερώτημα το οποίο έχει συνοπτικά ως εξής: Θα επιχειρήσει εκ νέου το υπουργείο Εσωτερικών να καταργήσει εν έτει 2025 κοινωφελείς οργανισμούς που σώθηκαν με πολιτική επιλογή το 2011 από τις περιοριστικές πολιτικές των πρώτων μνημονίων;

Οι δήμοι που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τέτοιες πολιτικές ενδέχεται να αντιδράσουν με διάφορους τρόπους.

  1. Νομικές Ενέργειες:
    Άλλοι δήμοι, που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, πιθανόν να καταθέσουν προσφυγές ή να διεκδικήσουν ανάλογες αποφάσεις για την προστασία των δικών τους οργανισμών.

  2. Πίεση στο Υπουργείο Εσωτερικών:
    Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αιτήματα για επανεξέταση της πολιτικής κατάργησης οργανισμών.

  3. Δημόσιες Δηλώσεις και Συμμαχίες:
    Οι δήμοι που δικαιώθηκαν ενδέχεται να κινητοποιήσουν κι άλλους, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο για την προστασία των κοινωφελών δομών.

  4. Ενίσχυση Οργανισμών:
    Με την απόφαση αυτή, οι δήμοι θα ενισχύσουν τη λειτουργία και την αποδοτικότητα των οργανισμών τους, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά τους στους πολίτες.

  5. Πολιτική Πίεση:
    Το θέμα μπορεί να πάρει πολιτικές διαστάσεις, με πιέσεις προς την κεντρική κυβέρνηση για την αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Επιδράσεις στους Πολίτες και Εργαζόμενους:

  • Πολίτες: Οι χιλιάδες ωφελούμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υπηρεσίες, γεγονός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Εργαζόμενοι: Η απόφαση εξασφαλίζει τη διατήρηση θέσεων εργασίας, γεγονός που αποτελεί σημαντική ανάσα για τους εργαζομένους στους οργανισμούς.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι δήμοι, όταν διεκδικούν συντονισμένα και τεκμηριωμένα, μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να προστατεύσουν κρίσιμες υπηρεσίες για την κοινωνία.