Διευθέτηση με συρματοκιβώτια του ρέματος “Καναπίτσα” στον Κόκκινο Μύλο – Καμπανάκι για τα σχεδιαζόμενα έργα στον Κηφισό στη Νέα Φιλαδέλφεια

94

Το έργο διευθέτησης του ρέματος Καναπίτσα στις Αχαρνές βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο μάλιστα πήρε την πρώτη του παράταση για 18 μήνες, με νέα καταληκτική ημερομηνία την 23η Οκτωβρίου 2025. Η ανάδοχος, εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ ανέλαβε το έργο με δημοπράτηση τον Νοέμβριο του 2019 και έκπτωση 52,64%, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη οικονομική πίεση που δέχεται το έργο για την υλοποίησή του. Τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να ολοκληρώνονται τα έργα διευθέτησης στην περιοχή με την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων με τις φανερές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (βλ. φωτογραφίες 2022).

Από τα 12.586 χλμ. του συνολικού μήκους ρέματος Αχαρνών, επεμβάσεις προβλέπονται σε μήκος 7,5 χλμ.. Σε μήκος 1,6 χλμ. προτείνεται κλειστή διατομή, χωρίς να συνυπολογίζονται τα τεχνικά γεφύρωσης των διασταυρούμενων οδών, ενώ για τα υπόλοιπα 5,9 χλμ. προτείνεται ανοιχτή διατομή, με συρματοκιβώτια. Σε 3,7 χλμ. διατηρείται η φυσική διατομή

Κηφισός – Νέα Φιλαδέλφεια

Κύρια ζητήματα που εγείρονται:

  1. Λύση με συρματοκιβώτια: Στο τμήμα του ρέματος στον Κόκκινο Μύλο εφαρμόζεται η μέθοδος της ανοιχτής διατομής με συρματοκιβώτια. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται επίσης ως λύση για τον Κηφισό και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον του ποταμού που διατρέχει την Νέα Φιλαδέλφεια (οδός Κίρκης)

  2. Αντιδράσεις από Δήμο και κατοίκους:

    • Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μαζί με κατοίκους, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας τη διατήρηση της φυσικής διατομής και των πρανών του Κηφισού με την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων  του έργου (ΑΕΠΟ).
    • Το παράδειγμα του ρέματος Καραπετσέρι έχει αναδειχθεί ως αρνητική περίπτωση, λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο.

Επιπτώσεις της προσέγγισης:

  • Η χρήση συρματοκιβωτίων και άλλων τεχνητών παρεμβάσεων δημιουργεί προβλήματα στην περιβαλλοντική ισορροπία και συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των ρεμάτων, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα και την αισθητική τους.
  • Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις πλημμυρικές επιπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα θέτουν ζήτημα διαφάνειας, νομιμότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και προτεραιοτήτων.
Ρέμα Καναπίτσα – Νοέμβριος 2024

Επόμενα βήματα:

Η προσφυγή στο ΣτΕ μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου, εάν αποδειχθεί ότι οι παρεμβάσεις είναι περιβαλλοντικά επιβλαβείς και οι αποφάσεις μη σύννομα ληφθείσες. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναζητηθούν βιώσιμες εναλλακτικές, όπως η φυσική διατήρηση της διατομής, που μπορούν να συνδυάζουν την αντιπλημμυρική προστασία με την προστασία του περιβάλλοντος.