του Λεωνίδα Πιάκη*
Σύμφωνα, με τη ΡΑΕ, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αγγίζει σήμερα τα 239,10 ευρώ ανά MWh, γεγονός που καθιστά τη χώρα ως την πιο ακριβή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη δεύτερη θέση με το ακριβότερο ρεύμα της ΕΕ βρίσκονται η Ιταλία και η Μάλτα (175,79 ευρώ ανά MWh).
Η Ιρλανδία με 164,17 ευρώ ανά MWh και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία, με 145 ευρώ ανά MWh.
Το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 41,41 ευρώ ανά MWh και ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Γερμανία με 45,90 ευρώ ανά MWh, το Βέλγιο (51,05 ευρώ ανά MWh) και η Γαλλία (51,54 ευρώ ανά MWh).
Όπως φαίνεται από τον χάρτη τιμών ενέργειας, όπως αυτή δημοσιεύεται στον οικονομικό ταχυδρόμο, σήμερα 15 Νοεμβρίου 2024 η χώρα μας κατέχει την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και με τα 280,13 €/MWh βρίσκεται μετά την Ιταλία και τη Μάλτα στην τρίτη ακριβότερη μέση ετήσια τιμή.
Το γεγονός αυτό όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αποφυγή αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος από την Ελληνική κυβέρνηση που με μικρές διακυμάνσεις συμπληρώνει πλέον τρία ολόκληρα χρόνια από το φθινόπωρο του 2021.
Οι επιπτώσεις είναι γνωστές και τις απαριθμούμε εν συντομία
Η ακριβή ενέργεια τροφοδοτεί συνεχώς την ακρίβεια και τον πληθωρισμό
Δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος από τους οικιακούς καταναλωτές δεδομένης και της χαμηλής αγοραστικής τους δύναμης.
Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, εστίαση, φούρνοι κ.λ.π.
Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία η οποία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους παραγωγούς των άλλων χωρών και αντί να αναπτύσσεται συρρικνώνεται.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ (Ενεργοβόρες Βιομηχανίες) Κος Κοντολέων, ο οποίος κατήγγειλε σε άρθρο του στο “κάπιταλ”, ότι στη χώρα μας έχουν διαμορφωθεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών μια και οι τιμές χονδρικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια λιανικής από τους λίγους καθετοποιημένους παίκτες, δηλαδή παραγωγούς-παρόχους.
Η παραπάνω κατάσταση συνεχίζει να εξασφαλίζει υπερκέρδη στους παραγωγούς ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη όχι μόνο του δευτερογενούς τομέα αλλά και του συνόλου της οικονομίας.
Για παράδειγμα η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα λειτουργικά της κέρδη στο 9μηνο του 2024 (το γνωστό EBITDA)) τα οποία ανήλθαν στα 1.348 εκατομμύρια €, ενώ τα καθαρά στα 305 εκατομμύρια έναντι των 178 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης πριν ένα χρόνο να αντιμετωπίσει την ακριβή ενέργεια με τα έγχρωμα τιμολόγια λιανικής, κρίνοντας από το αποτέλεσμα σκοπό είχε την δημιουργία εντυπώσεων και φυσικά όχι λύσεων, διότι απλά με την συνεχώς υψηλή τιμή χονδρικής δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσεις συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων στις τιμές λιανικής.
Η μόνη λύση είναι η αποφασιστική παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας και στην τιμή χονδρικής, η οποία διαμορφώνεται από τους 5 παραγωγούς (οι οποίοι είναι και οι βασικοί πάροχοι) πολύ υψηλότερα σε σχέση με το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζοντάς τους υπερκέρδη, σε μία χώρα όπου λόγω ηλιοφάνειας και γενικότερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι ΑΠΕ μαζί με τα υδροηλεκτρικά με εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, συμμετέχουν σχεδόν στο 50% του συνόλου της παραγωγής.
*Λεωνίδας Πιάκης
Μηχανολόγος μηχανικός
Πρώην στέλεχος ΔΕΗ