Καθαρισμός από την Περιφέρεια Αττικής στην κοίτη του Ποδονίφτη και εξαγγελίες για τις επικίνδυνες γέφυρες – Άγνωστο αν το ρέμα συμπεριλαμβάνεται στα σχεδιαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα!

18

Η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά στα έργα καθαρισμού του ρέματος Ποδονίφτη επιβεβαίωσε την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης, δεδομένου του υψηλού κινδύνου πλημμυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάρτηση του Ν. Χαρδαλιά, έχει προχωρήσει η μελέτη για τη συντήρηση της γέφυρας που συνδέει τον Δήμο Αθηναίων με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στην οδό Ξάνθου, με τη δημοπράτηση του έργου να ακολουθεί άμεσα, δείχνοντας τη δέσμευση για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υποδομής στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του περιφερειάρχη ότι: Η συγκεκριμένη συντήρηση είναι ευθύνη των 2 Δήμων, αλλά λόγω αδυναμίας, αιτήθηκαν προς την Περιφέρεια Αττικής, να συνδράμουμε εμείς και απευθείας έδωσα εντολή να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το Γεφυράκι. Η ασφάλεια των συμπολιτών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.”

Η σημερινή αυτοψία ήρθε μόλις 4 ημέρες μετά την μεγάλη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων χάρη Δούκα καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον για τα ποτάμια και την ασφάλεια των πολιτών. Η πίεση που ασκείται μέσω της δημοσιοποίησης των προβλημάτων προς τους αρμοδίους είναι παράγοντας ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε ένα βαθμό στην προώθηση λύσεων.

Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν στα 54 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είτε από χρήματα της Περιφέρειας, είτε από χρήματα των συναρμόδιων Υπουργείων από ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που σχεδιάζεται να δημοπρατηθούν το 2025 περιλαμβάνεται έργο που να αφορά τον Ποδονίφτη. Παρόντες σήμερα στην αυτοψία ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου και η αντιδήμαρχος Ευτυχία Παπαλουκά.

Σημειώνουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ) το 2019 έκρινε αντισυνταγματική, μετά από προσφυγή των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας και Αθηναίων, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για ένα έργο που προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής στον Ποδονίφτη, ακυρώνοντας την. Η απόφαση αυτή ήταν καθοριστική για την περιβαλλοντική πολιτική και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Το έργο που προωθούνταν προέβλεπε τον εγκιβωτισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα του τελευταίου φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη 771μ. και τη μετατροπή σε έναν ανοιχτό οχετό ομβρίων, ενώ η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και υπάγεται στους «υγρότοπους Β’ προτεραιότητας», βάσει του νέου ρυθμιστικού σχεδίου. Το τι σχεδιάζει σήμερα η περιφέρεια, αν σχεδιάζει, είναι άγνωστο.

Ποδονίφτης: Νέα υποχώρηση στα πρανή – Επικίνδυνη η γέφυρα της οδού Ξάνθου