Μια ακόμη απευθείας ανάθεση με 36.950 ευρώ για σχέδιο ενεργειακής απόδοσης κτιρίων του δήμου Ν.Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας

Η διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις του δήμου πρέπει να ελέγχονται με κριτήριο την ορθολογική κατανομή τους για το δημόσιο συμφέρον. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πως υπηρεσίες όπως π.χ. η βοήθεια στην εξεύρεση χρηματοδότησης, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, ο προσεισμικός έλεγχος και το ενεργειακό αποτύπωμα  κοστολογήθηκαν όλως τυχαίως λίγο κάτω από τις 37.000,00 ευρώ.  Η συχνότητα και η επανάληψη αυτής της πρακτικής ενισχύει τον προβληματισμό και τον σκεπτικισμό για την αναγκαιότητα της επιλογής απευθείας ανάθεσης, αντί της υιοθέτησης διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διασφάλιζε ενδεχομένως καλύτερους όρους και προσφορές.

21

Η απευθείας ανάθεση από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ύψους 36.950,39 ευρώ (απόφαση δημάρχου 595/2024) για την εκπόνηση σχεδίου του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων του δήμου εγείρει ερωτήματα, ιδιαίτερα καθώς φαίνεται να παρακάμπτει τη διαγωνιστική διαδικασία που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα. Το γεγονός ότι το κόστος είναι λίγο κάτω από το όριο των 37.000,00 ευρώ που προβλέπει ο νόμος για απευθείας αναθέσεις μπορεί να προκαλεί υποψίες και σκεπτικισμό για τον τρόπο κατανομής των πόρων, όταν μάλιστα η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η εργασία εδρεύει στην Πάτρα.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πως υπηρεσίες όπως π.χ. η βοήθεια στην εξεύρεση χρηματοδότησης, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, ο προσεισμικός έλεγχος και το ενεργειακό αποτύπωμα  κοστολογήθηκαν όλως τυχαίως λίγο κάτω από τις 37.000,00 ευρώ.  Η συχνότητα και η επανάληψη αυτής της πρακτικής ενισχύει τον προβληματισμό και τον σκεπτικισμό για την αναγκαιότητα της επιλογής απευθείας ανάθεσης, αντί της υιοθέτησης διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διασφάλιζε ενδεχομένως καλύτερους όρους και προσφορές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ 6ΙΣΗ46ΜΩ0Ι-055

Η διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις του δήμου πρέπει να ελέγχονται με κριτήριο την ορθολογική κατανομή τους για το δημόσιο συμφέρον.