Η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 πριν 80 χρόνια σηματοδότησε το τέλος της ναζιστικής κατοχής στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και ήταν ένα από τα πιο χαρμόσυνα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μετά από τέσσερα χρόνια κατοχής, τα οποία συνοδεύτηκαν από τον λιμό του 1941-1942, τις μαζικές εκτελέσεις και τη γενικότερη καταπίεση, η αναχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων γέμισε τους Αθηναίους με ενθουσιασμό και ελπίδα.
Οι πολίτες είχαν δώσει σκληρούς αγώνες, τόσο ενάντια στους Γερμανούς ναζί όσο και στους Ιταλούς φασίστες κατακτητές, μέσω της Εθνικής Αντίστασης. Η χαρά της ελευθερίας, ωστόσο, επισκιάστηκε από την πολυπλοκότητα της μεταπολεμικής περιόδου και την επέμβαση του ξένου παράγοντα.
Πολλοί συνεργάτες των Γερμανών (δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες) κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και να αποφύγουν την άμεση τιμωρία για τη συνεργασία τους με τους κατακτητές. Αυτή η κατάσταση δημιουργούσε έντονη αίσθηση αδικίας και έθεσε τις βάσεις για τις μετέπειτα πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις που κορυφώθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Τα γεγονότα αυτά είναι ένα κομμάτι της ιστορικής πραγματικότητας που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Ελλάδας οδηγώντας στην χούντα της 7ετίας.