Κώστας Ευαγγελινός: Η Κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος καθαρισμού των σχολικών μονάδων στα ανταποδοτικά τέλη – Τι θα κάνει η διοίκηση Τομπούλογλου;

60

 

του Κώστα Ευαγγελινού*

Η δυνατότητα που δίνεται στους δήμους, με την πρόσφατη τροπολογία* του ΥΠΕΣ, να καλύψουν το μισθολογικό κόστος για τον καθαρισμό των σχολείων από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών, όπως καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί σημαντικό ζήτημα με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση μεταφέρει ουσιαστικά το κόστος των βασικών υπηρεσιών, όπως ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων, στους δημότες, επιβαρύνοντας τους μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον για υπηρεσίες που θεωρούνται βασικές για την καθημερινή λειτουργία της πόλης και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε χώρους εκπαίδευσης όπως τα σχολεία. Το πρόσχημα του ισοσκελισμού των προϋπολογισμών των δήμων για το 2025 φαίνεται να θέτει σε δεύτερη μοίρα τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε καθαρούς και ασφαλείς δημόσιους χώρους, όπως είναι τα σχολεία με το κόστος να καταβάλλεται από την Κυβέρνηση μέσω των ΚΑΠ. Η Κυβέρνηση επιλέγει να μην αποδίδει το σύνολο των ΚΑΠ στους Δήμους για την χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων αλλά  δίδει σε αυτούς ένα «εργαλείο» για να αυξήσουν την τοπική φορολογία. Η χρήση της δυνατότητας από τους Δήμους είναι δυνητική κατά συνέπεια ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει χρήση της διάταξης με συνέπεια να μην επιβαρυνθούν οι δημότες.

Για πόλεις όπως η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, το θέμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς οι δημότες θα επιβαρυνθούν για υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την καθημερινότητα των παιδιών τους επι πλέον της αύξησης 77% που υπέστησαν για τα ανταποδοτικά τέλη για το 2024 από την διοίκηση Τομπούλογλου. Η διατήρηση καθαρών σχολείων είναι αναμφισβήτητα αναγκαία, αλλά η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των δημόσιων πόρων και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των φορολογικών εσόδων μέσω ΚΑΠ στους ΟΤΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κώστας Ευαγγελινός

Οικονομολόγος-σ. Ορκωτός Ελεγκτής – π Δημοτικός Σύμβουλος

tropologia kathariotita sxolion