Στην τελική ευθεία τα έργα για το Ιωνικό Κέντρο της Μητρόπολης στον Περισσό – Σε λειτουργία μέχρι το Πάσχα του 2025 (φωτό)

102

Στην τελική ευθεία περνάει το μεγάλο έργο για το Ιωνικό Κέντρο με την δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας καθώς το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του. Συνολικά για την δημιουργία του Ιωνικού Κέντρου τρέχουν τρεις εργολαβίες. Θα είναι ένα από πλεόν σύγρονα και “πράσινα” Κέντρα Πολιτισμού της χώρας και μάλιστα σε μια υπερδομημένη περιοχή της πρωτεύουσας, την Νέα Ιωνία. Το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν τα 60 εκατ. ευρώ και εκτελείται σε μια έκταση περίπου 5 στρεμμάτων.

Η πρώτη αφορά τον Υπόγειο Σταθμό Αυτοκινήτων με 243 θέσεις και τη Διαμόρφωση Πλατείας Πρασίνου. Το έργο που έχει αναλάβει η INTRAKAT είναι πρακτικά ολοκληρωμένο και τελεί υπό παράδοση. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 15,77εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 12,72εκατ.ευρώ).

Το δεύτερο έργο είναι η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου η οποία είναι σε εξέλιξη. Είναι μια δωρεά της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ του κοινωφελούς ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Η φυσιογνωμία της Εκκλησίας καθορίζεται από την επιθυμία να στεγαστεί η λάρνακα του νεομάρτυρος πρεσβύτου ιερωμένου Γεωργίου εκ Νεαπόλεως (Νεβ-Σεχήρ) της Καππαδοκίας. Η ολοκλήρωση προβλέπεται να έχει επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Το Συνεδριακό Κέντρο και η Εστία Φιλοξενίας

Η μεγαλύτερη από τις τρεις εργολαβίες αφορά την ανέγερση του Συνεδριακού – Πολιτιστικού Κέντρου Νεολαίας. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 11 Γενάρη 2023 με ποσό 36,49 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το έργο εκτελείται από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΕΚΤΕΡ.

Μιλώντας στο ypodomes.com ο εργοταξιάρχης του ενός από τα τρία συνολικά έργα που είναι σε εξέλιξη, Βασίλης Λάππας από την εταιρεία ΕΚΤΕΡ σημείωσε πως τα έργα κυλούν εντός χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα θα ολοκληρωθούν περίπου τον Απρίλιο του 2025.

Το “Ιωνικό Κέντρο”, πρόκειται να φιλοξενήσει πολύτιμες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, εγκαταστάσεις, όπως: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας, με Εντευκτήριο κατάλληλου μεγέθους, καθώς και Εστία Φιλοξενίας και Συγκεντρώσεων. Το αμφιθέατρο είναι δυναμικότητας 400 ατόμων.

Οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις οργανώνονται σε διάταξη που αναπτύσσεται υπέργεια και υπόγεια. Το Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο αναπτύσσεται σε υπόγειους και υπέργειους χώρους, με συνολικό εμβαδόν χώρων περίπου 3.300 τ.μ. Το υποέργο έχει άμεση συσχέτιση με τα λοιπά υποέργα, δεδομένου ότι η εστία φιλοξενίας και συγκεντρώσεων είναι συμπληρωματική – υποστηρικτική δομή του συνεδριακού κέντρου, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που θα είναι σε ελεύθερη χρήση για τους πολίτες.

Παράλληλα όπως αναφέρει ο κ.Λάππας, προχωρά και η αποπεράτωση της Εστίας Φιλοξενίας και συγκεντρώσεων (έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός), η οποία αποτελεί συμπληρωματική δραστηριότητα του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου, με σκοπό να εξυπηρετήσει τη συμμετοχή και παρουσία των συνέδρων, ημεδαπών και αλλοδαπών στο χώρο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων- συνεδρίων.

Σε εξέλιξη είναι και η φύτευση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με βιοκλιματικά κριτήρια, φυσικά ή/και ανακυκλώσιμα υλικά κατά το δυνατόν. Θα επιδιωχθεί το συγκρότημα να λειτουργεί υπό συνθήκες υψηλού βαθμού ασφαλείας, τόσο χάριν των χρηστών του, όσο και των εγκαταστάσεών του.

Στη διαχείριση των απορριμμάτων θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά συστήματα σύμφωνα με τις αρχές της ανακύκλωσης, επίσης, όπου είναι δυνατόν θα χρησιμοποιηθούν δομικά υλικά φυσικά ή ανακυκλωμένα για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος εν γένει σηματοδοτεί μια αρχιτεκτονική που συνδέεται με το έδαφος. Ο υπαίθριος χώρος του Ιωνικού Κέντρου στοχεύει στη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου με χαρακτήρα οργανωμένου άλσους και σημαντικές κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα, λόγω της φύσεως της κατασκευής των κτηρίων (μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την λειτουργία του), μαζί με την ανάπλαση του περιβάλλοντα και παρακείμενου υπαίθριου χώρου, θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για την περιοχή που είναι υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά και θα εξυπηρετεί κοινωφελείς δράσεις υπέρ των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα, χωρίς οικονομικά οφέλη από την λειτουργία του.

Το έργο έχει επίσης το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι θα έχει εύκολη πρόσβαση με το Μετρό καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στον σταθμό ΠΕΡΙΣΣΟΣ της γραμμής 1. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το Ιωνικό Κέντρο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

 

Πηγή: ypodomes.gr / ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ