Νέα Φιλαδέλφεια: Πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

20
Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας “Οι Αλησμόνητες Πατρίδες”
 
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες».
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας (Παναγίτσα) την ημέρα της Σύναξης της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βουρλιωτίσσης» παρουσία του Δημάρχου, του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων της πόλης, εκπροσώπων μικρασιατικών ενώσεων και σωματείων καθώς και με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας.
 
 
Το ετήσιο μνημόσυνο τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνoύ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και του οικείου Ποιμενάρχου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ. Συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος πλαισιωμένων από πλειάδα κληρικών.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου μοιράστηκαν σε όλο το εκκλησίασμα τα κόλλυβα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών.
 
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου Μικρασιατών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ. συμπαραστατουμένου από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Ιωάννη Τομπούλογλου και του Προέδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» Χρήστου Τριανταφύλλου.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας μεταξύ άλλων είπε:
…Οι Μικρασιάτες είμαστε απόγονοι Ελλήνων, που μεγάλωσαν σε αυτόν εδώ τον τόπο, αναγκαστικά ως πρόσφυγες, με αίμα και δάκρυα ελληνικά, προερχόμενοι από τη Μικρά Ασία, τη σπαρμένη με τα ιερά οστά χιλιάδων μαρτύρων. Το αίμα εκείνων αποτυπώθηκε και στα δικά μας κύτταρα ως συναίσθηση χρέους και οφειλής μνήμης στις χαμένες πατρίδες μας στον χαμένο πολιτισμό μας. Έναν πολιτισμό του ονομάστηκε Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και αποτέλεσε τη βάση του Δυτικού Πολιτισμού. Γιατί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στην Ιωνία και στην Κάτω Ιταλία γεννήθηκε και μεγαλούργησε…
… Το αίμα που χύθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή δεν στιγμάτισε μόνο τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν το χαλασμό, αλλά αποτυπώθηκε και στα δικά μας τα κύτταρα, σαν κληρονομιά και χρέος, όπως σαν κληρονομιά και χρέος αποτυπώθηκαν και στα δικά μας κύτταρα, (όχι μόνο σε εκείνα των προσφύγων πατεράδων και παππούδων μας), τα ερείπια των 356 Ελληνικών Πόλεων, οι οποίες καθιστούν φανερό το εύρος του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία στο χώρο και στο χρόνο. Που καθιστούν αναμφισβήτητη την ελληνικότητά μας…
… Η Μικρασιατική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 1.500.000 Έλληνες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφήνοντας πίσω τους 600.000 νεκρούς.
Τα γεγονότα του 1922, η συντριβή της Μικρασιατικής εκστρατείας, η εξόντωση ενός μέρους του ελληνικού πληθυσμού και η εκδίωξή του μέσω της συνθήκης της Λωζάνης προκάλεσαν ένα μεγάλο κύμα προσφύγων προς την πατρίδα της πατρίδας τους. Οι πρόσφυγες υπέφεραν πολύ.
Όμως:
«Χαρές καὶ πλούτη κι ἄν χαθοῦν, καὶ τὰ βασίλεια κι ὅλα,
τίποτα δὲν εἶναι σὰν στητή,
μένει ἡ ψυχή κι ὁλόρθη »
έχει πει ο Διονύσιος Σολωμός
Και η ψυχή των Μικρασιατών έρχεται από χιλιάδες χρόνια πίσω ώστε να μη λυγίσει. Αντιθέτως, στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Μικρασιάτες αναμόρφωσαν την οικονομία, τις τέχνες, τη λογοτεχνία, την επιστήμη και γενικά τον πολιτισμό της Ελλάδας. Παραμέρισαν, αν και καταρρακωμένοι, τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της καταστροφής, και δόθηκαν με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής…
… Εμείς, οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει εκείνους που εγκλημάτησαν και προσπαθούν τώρα να διαστρεβλώσουν την ιστορία.
Οι τότε πρόσφυγες έφυγαν από τη ζωή, οι μνήμες τους παραμένουν ζωντανές και μας καθοδηγούν, εμάς τους απογόνους τους.
Και εμείς οι απόγονοί τους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Αιωνία τους η μνήμη.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από:
τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Ιωάννη Τομπούλογλου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων Χρήστο Τριανταφύλλου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λευτέρη Αντωνόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος την Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) Κώστα Τομπούλογλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Κώστα Ζώμπο, τον Βαγγέλη Βεσκούκη εκπροσωπώντας την Συμπαράταξη κίνηση πολιτών – Η Πόλη της Καρδιάς, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ηλία Τάφα εκπροσωπώντας την Δημοτική Παράταξη «Πολιτών Πολιτεία», τον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Σύγχρονη Πόλη» Στέφανο Γατσούλη, τον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κοινωνίας Βήμα» Γιάννη Τζέλη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων «Ο Γέρος του Μοριά» Χαράλαμπο Μπόβο, την Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Ελένη Κανατά, την Όλγα Κοντοειδή εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης», τον Πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου Ιωνικού Χρήστο Σύλλα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Βουρλιωτών Φώτη Κάραλη, καθώς και από: την Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας, τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την ΟΝΝΕΔ. Αντί στεφάνων κατέθεσαν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Μάρκος Μπότσαρης» και ο Σύλλογος Αντιοχειτών «ο Μέγας Αλέξανδρος».
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ευχαριστεί θερμά το γραφείο τελετών «Μίμης» Δημήτριος Β. Θωμόπουλος για την ευγενική χορηγία του στο δίσκο κόλλυβων του μνημόσυνου.
Τέλος να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ότι στο ετήσιο μνημόσυνο που διοργανώσαμε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, δεν είδαν τα μέλη του συμβουλίου όπως κάθε χρόνο ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες από την Μικρά Ασία, διότι ο Σύνδεσμος Μικρασιατών συμμετέχει στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που θα πραγματοποιηθεί απόψε Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με τίτλο Ξενιτιά και Προσφυγιά…ΗΠΕΙΡΟΣ – ΙΩΝΙΑ. Όλες οι παραδοσιακές ενδυμασίες που έχει ο Σύνδεσμος στη κατοχή του, δόθηκαν για να πραγματοποιηθεί η σημαντική αυτή παράσταση.
Επίσης ενημερώνουμε ότι εκτός από τους χορευτές που θα συμμετέχουν στη παράσταση θα συμμετέχουν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία δεν παρευρέθηκαν στο μνημόσυνο καθώς έπρεπε εκτάκτως να πραγματοποιηθεί πρόβα από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου.