Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Γενική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – Νέο κύμα προσφύγων

6

Η αναφορά σε δύο εισβολές, αυτή στην Ουκρανία και μια που ξεκίνησε χθες 30/9 στο Λίβανο, δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Οι συγκρούσεις σε ανεξάρτητα κράτη, όπως η Ουκρανία και ο Λίβανος, έχουν τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες και προκαλούν παγκόσμια αναστάτωση.

Η περίπτωση του Λιβάνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL) στη χώρα. Η χερσαία εισβολή από το Ισραήλ κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και θα δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων που θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και πιθανώς στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι μέχρι πρότινος βομβαρδισμοί του Λιβάνου από το Ισραήλ, ακόμη και της Βηρυτού, έχει δημιουργήσει εκατόμβη νεκρών αμάχων πολιτών και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους. Η Ελλάδα, ως χώρα της πρώτης γραμμής εισόδου προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση προσφυγικών ροών.

Οι ανησυχίες για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο είναι σοβαρές, καθώς οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των διεθνών στρατιωτικών και των πολιτών. Επίσης, η στρατιωτική εμπλοκή από πλευράς Ισραήλ ή άλλων παραγόντων στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω αστάθεια, προκαλώντας ευρύτερες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

 

 
4o