Αναστέλλεται η έκδοση πολεοδομικών αδειών στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας, με το μπόνους του ΝΟΚ μέχρι την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ

48

 

Στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορά την έγκριση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων bonus (κίνητρα αύξησης της δόμησης) του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 4067/2012). Η αναστολή αυτή προτείνεται των λόγω εκκρεμών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έχει ήδη εκφράσει αντισυνταγματικές κρίσεις για ορισμένες από τις διατάξεις αυτές.

Η πρόταση για την αναστολή της έκδοσης αδειών στοχεύει στην εναρμόνιση των πολιτικών του δήμου με άλλους δήμους και τις γενικές τάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές εκφράζονται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Επιπλέον, η ενέργεια αυτή έστω και καθυστερημένη, που έρχεται μετά και την απόφαση 293/2024 του Ε Τμήματος του ΣτΕ, δείχνει μια πρόθεση να περιμένει ο δήμος την τελική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ώστε να προσδιοριστούν οι τελικές  αποφάσεις με βάση το συνταγματικό πλαίσιο.

Αυτό το βήμα από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας θεωρείται σημαντικό για την προστασία του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της περιοχής και την αποτροπή υπερβολικής δόμησης μέχρι να υπάρξει πλήρης νομική σαφήνεια. Οι αποφάσεις του ΣτΕ μέχρι στιγμής έχουν θέσει σε αμφισβήτηση τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που ευνοούν την αύξηση της δόμησης με διάφορα κίνητρα (bonus), καθιστώντας επιτακτική την αναστολή τους.