Μια ακόμη απευθείας ανάθεση για οικοδομικές εργασίες σε σχολικές μονάδες σε μηχανολόγο με το ανώτατο όριο.

71

Μια νέα ανάθεση του Δημάρχου (απόφαση 555/2024) ενισχύει την ήδη υπάρχουσα αίσθηση ότι γίνεται  καταχρηστική χρήση της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και νομιμότητας. Το γεγονός ότι οικοδομικές εργασίες ανατέθηκαν σε μηχανολόγο, επαγγελματία με διαφορετική εξειδίκευση από αυτή που απαιτείται για το συγκεκριμένο έργο, εντείνει τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται από την διοίκηση του δήμου οι δημόσιες συμβάσεις.

Η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, αν και νόμιμη, έχει συγκεκριμένα όρια και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σε έκτακτες ανάγκες, εξασφαλίζοντας ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η καταχρηστική χρήση της υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους τοπικούς θεσμούς και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές αντιδράσεις από τους δημότες, που απαιτούν διαφάνεια και ανοιχτό διαγωνιστικό πνεύμα.

Η διασφάλιση διαφάνειας και αξιοπιστίας απαιτεί πιο αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δημοσίων συμβάσεων, καθώς και λογοδοσία σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των πόρων των δημοτών. Η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με πρακτικές που διασφαλίζουν ότι οι απευθείας αναθέσεις γίνονται σε έκτακτες μη προβλέψιμες περιπτώσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι για προσωπικό ή πολιτικό όφελος.

Το κείμενο της σχετικής ανάθεσης

ΑΝΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 9Β3Π46ΜΩ0Ι-Ν6Ν