Μαίρη Μαργαριτοπούλου: Μεγάλα κουτιά σκανδάλου

74
Και ενώ τσακώνονται οι δημότες για τη χωροθέτηση των μεγάλων κουτιών – σπιτιών ανακύκλωσης με Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα και μωβ χρώματα, για να μη μιλήσουμε για την κατάληψη σημαντικού δημοσίου χώρου, και ενώ ξοδεύονται εργατοώρες μεταφοράς, τοποθέτησης και απόρριψης, ανακύκλωση δεν έχουμε. 
 
Δεν είναι τυχαίο πως οι μπλε κλασικοί κάδοι είναι κατεστραμμένοι και δεν αντικαθίστανται γιατί τώρα αναδεικνύεται ενα νέο μεγάλο σκάνδαλο. 
 
Είχα αναφερθεί και στο παρελθόν για τον υπερβάλλοντα ζήλο των δημοτικών αρχών και τη σχετική επένδυση μέσω ΕΣΠΑ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νόμου Αττικής, (ΕΔΣΝΑ) να παραγγείλουν και να τοποθετήσουν τέτοιους ογκώδεις κάδους ανταποδοτικής ανακύκλωσης με αντίστοιχους υπαινιγμούς για το υπερβολικό κόστος προμήθειας.
Και επειδή η υπερβολή πάντα κάτι κρύβει, έρχεται σήμερα το πόρισμα της επιτροπής Δημοσιονομικού ελέγχου, που ήλεγξε τις σχετικές προμήθειες βάσει του οποίου διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις ως προς την προμήθεια αυτών των σπιτιών ανακύκλωσης. 
 
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν Φωτογραφικές προκηρύξεις με συγκεκριμένες προδιαγραφές, Υπερβολικό κόστος προμήθειας εκάστου με 300.000€ ενώ η αγορά διαθέτει αντίστοιχα σπιτάκια με 60.000 -70.000€., αβλεψίες και παραλείψεις υπουργείων, παραβίαση των όρων ανταγωνισμού, απώλεια πόρων, παραβίαση του Ενωσιακού δικαίου και καταλήγει σε «επαπειλούμενη δημοσιονομική διόρθωση». 
 
Οι απαντήσεις του κ. Α. Γεωργιάδη επί υπουργείας του στο Υπ. Ανάπτυξης δεν ικανοποίησαν την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Ζητήθηκε έτσι  πόρισμα από την επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, για να καταδείξει ένα τέλει πως όλα έγιναν με σκανδαλώδη τρόπο και ότι πάλι θα την πληρώσουν οι πολίτες. Και είναι η τρίτη φορά που την ανακύκλωση πληρώνουν οι πολίτες. Μια, με τα προϊόντα που αγοράζουν και τις εισφορές που δίνουν οι πολίτες στις εταιρίες παραγωγής και εμπορίας, μια δεύτερη μέσω του προγράμματος “Α.Τριτση” από το Υπ. Εσωτερικών με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η σκανδαλώδης τρίτη μέσω ΕΣΠΑ. 
 
Και αναρωτιέται κανείς πως μπορούμε σαν χώρα να πάμε μπροστά όταν ακόμη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οργανισμού ανακύκλωσης έδωσαν στοιχεία για την μειωμένη απόδοση αυτών των κάδων που σκοπός είναι να παράγουν δευτερογενή προϊόντα, μπορεί το Υπ. περιβάλλοντος να προχωρήσει σε έγκριση προμήθειας; Και ακόμη χειρότερα να ψηφίσει τον Ν. 4819 που επέτρεψε την προμήθεια ακόμη κι αν δεν πιάνονται οι στόχοι…; 
 
Κατέχοντας τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και για την ανακύκλωση, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο σκάνδαλο, που δεν θα μάθετε ποτέ αλλά που πληρώνετε αμέσως ή εμμέσως από τη τσέπη σας. Ωστόσο η χώρα βρίσκεται και πάλι εκτεθειμένη στην Ευρώπη, ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σοβαρότατες με την ανακύκλωση σε καθίζηση και τον επαπειλούμενο φόβο της δημοσιονομικής διόρθωσης...
 
Δηλαδή τις κομπίνες θα τις πληρώσουμε και πάλι εμείς.
Έτσι Δημαρχαίοι;
 
Μαίρη Μαργαριτοπούλου
π. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Φιλαδέλφειας