Με διαφορά δύο μηνών περίπου οι εσωκομματικές εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέας ηγεσίας

18

Οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση θεωρούνται σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Αυτές οι διαδικασίες προσφέρουν στα μέλη των κομμάτων τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ηγεσίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμεσότητα μεταξύ των ηγετών και των μελών.

Οι εσωκομματικές εκλογές ενθαρρύνουν τον ανοιχτό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υποψηφίων και των μελών. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πολιτική ζύμωση και σύνθεση θέσεων, ενισχύοντας την εσωκομματική δημοκρατία. Συχνά όμως διαδικασία περιλαμβάνει στοιχεία προσωπικών αντιπαραθέσεων και ακραίων τοποθετήσεων προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις στα μέλη και τους ψηφοφόρους των κομμάτων.

Συγκριτική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

  • Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την υπερψήφιση της μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την Κ.Ε., οι εκλογές νέας ηγεσίας επιδιώκουν να καθορίσουν τον προσανατολισμό του κόμματος στη νέα εποχή, μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές. Οι υποψήφιοι και η διαδικασία έχουν προκαλέσει  εσωκομματικό διάλογο αλλά και  ακραία αντιπαράθεση για τη στρατηγική, το ύφος και τις πολιτικές του κόμματος. Η εκλογή νέας ηγεσίας ορίσθηκε να γίνει 24 Νοεμβρίου με επαναληπτικές αν απαιτηθούν 1η Δεκεμβρίου

  • Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ανάδειξη νέου ηγέτη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το κόμμα προσπαθεί να ανακτήσει την επιρροή του στο πολιτικό σκηνικό. Η επιστροφή της συμμετοχής της βάσης έχει ενισχύσει την πολιτική του ταυτότητα και τη δυναμική του για την διεκδίκηση πρωτεύοντος ρόλου στην αντιπολίτευση. Η εκλογή νέας ηγεσίας ορίσθηκε να γίνει 6 Οκτωβρίου με επαναληπτικές αν απαιτηθούν την 13η Οκτωβρίου

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία ενισχύουν τη δημοκρατία τόσο εντός των κομμάτων όσο και στο πολιτικό σύστημα συνολικά, καθώς δημιουργούν μια αίσθηση λογοδοσίας και διαφάνειας, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή. Στρατηγικός στόχος και των δύο κομμάτων είναι η ήττα της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.