Απών ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας Ν.Χαλκηδόνας από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (άρθρο του Κ. Ευαγγελινού)

16
του Κώστα Ευαγγελινού*
 
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
 
ΑΠΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ «Μοιράσου τον Ελεύθερο χώρο»
 
Η καμπάνια “Μοιράσου τον Ελεύθερο Χώρο”, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, αποτελεί το κεντρικό θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Αυτή η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο μοιραζόμαστε τον δημόσιο χώρο, προκειμένου να γίνει πιο φιλικός προς τους πεζούς, τους ποδηλάτες και το περιβάλλον.
 
Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας δεν συμμετείχε ουσιαστικά σε αυτήν την καμπάνια και δεν ανέλαβε δράσεις που θα αναδείκνυαν τη σημασία του δημόσιου χώρου και της βιώσιμης κινητικότητας. Αυτή η αδράνεια υπονομεύει την προώθηση της έννοιας της βιώσιμης κινητικότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ενώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια σύνταξης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) φαίνεται να εξυπηρετεί ενδεχομένως είτε την κατάληψη είτε την εκχώρηση δημόσιου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα.
 
Τι θα μπορούσε, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, να είχε γίνει:
 
1. Διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης:
Ο Δήμος θα μπορούσε να διοργανώσει δράσεις όπως ποδηλατοδρομίες, περιπάτους ή ενημερωτικές εκδηλώσεις για την αξία του δημόσιου χώρου και της βιώσιμης κινητικότητας (π.χ. σε σχολεία, συλλόγους κ.α.) και να συζητήσει με τους δημότες πτυχές και προτάσεις του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα κυρίως σε θέματα πεζοδρόμων και της διαχείρισής των αλλά και δημιουργίας ποδηλατοδρόμων.
 
2. Προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης:
Ενέργειες για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (π.χ. πεζοπορία, ποδηλασία, δημόσιες και δημοτικές συγκοινωνίες) και η βελτίωση των υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες θα έδειχναν τη δέσμευση της σημερινής Διοίκησης του Δήμου για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
 
3. Βελτίωση των δημόσιων χώρων:
Παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους, καθώς και δράσεις για την καθαριότητα και ασφάλεια των πολιτών, πέρα από την καθημερινή δραστηριότητα των υπηρεσιών του δήμου, θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τη φροντίδα του δημόσιου χώρου.
 
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους δήμους να δείξουν τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευημερία.
 
Νέα Φιλαδέλφεια 21 Σεπτεμβρίου 2024
Κώστας Ευαγγελινός
π.δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας