Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας: Αντιλαϊκός ο χαρακτήρας της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ στα θέματα παιδείας

5

Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 11/9 επιβεβαιώθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ που παρέχει απροκάλυπτη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική.

Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να υπάρξει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ των συμβασιούχων που διεκδικούν το αυτονόητο, την μονιμοποίησή τους σε θέσεις όπου υπηρετούν για χρόνια. Στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου είχε ζητήσει να υπάρξει μια επικαιροποιημένη τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ των συμβασιούχων, όπως είχε γίνει και παλιότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να συζητηθεί από το Δημοτικό Σύμβούλιο, αίτημα που απέρριψε με έωλα επιχειρήματα ο Δήμαρχος κ. Τομπούλογλου.

Αρνήθηκε επίσης, με αστεία επιχειρήματα, να καταδικάσει και να ζητήσει την ανάκληση των νέων απαράδεκτων καταργήσεων τμημάτων. Και στο Δήμο μας φέτος έχουν καταργηθεί άλλα 4 τμήματα τάξεων Δημοτικών Σχολείων, οδηγώντας σε ολοένα και μεγαλύτερες τάξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές. 

Ταυτόχρονα φάνηκε για άλλη μια φορά ότι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, έτσι και η παράταξή του τοπικά, αδυνατεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας στην πολιτική της ΝΔ και ασκεί αντιπολίτευση από αντιλαϊκές θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι η πίεση που ασκεί για την συμμετοχή του Δήμου στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας με την δημιουργία “ενεργειακής κοινότητας”. Οι “ενεργειακές κοινότητες” στην ουσία αποτελούν  ένα ακόμη όχημα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας και λειτουργούν ως  εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλων εταιρειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από τη μεριά της έθεσε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους κατοίκους, τους γονείς και εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους νέους της περιοχής, όπως η κατάσταση στα σχολεία μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, ζητήματα πολιτικής προστασίας  και τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου (η τοποθέτηση του Νίκου Σερετάκη ΕΔΩ)

 Με σοβαρά προβλήματα στα σχολεία ξεκινά και αυτή η χρονιά

Παρά την εργώδη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη κατάσταση, τα σχολεία ξεκινάνε με σοβαρά προβλήματα που θα οξυνθούν καθώς φέτος η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εφαρμόσει μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί. 

Ούτε φέτος τηρήθηκε η ομόφωνη απόφαση του Φλεβάρη του 2020, να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου η κατάσταση με τις εργασίες που θα γίνουν ανά σχολείο  ώστε να βλέπουμε το Σεπτέμβρη, αν καλύφτηκαν και σε ποιο βαθμό οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, οι προτεραιότητες και τα αιτήματα που ιεραρχούν. 

Σχολεία χωρίς κτίριο και μαθητές χωρίς σχολείο…

Για πολλοστή φορά τα παιδιά του Δήμου που έχουν ανάγκη ειδικό σχολείο ταξιδεύουν καθημερινά μέχρι τη ..Γκράβα, επειδή το Ειδικό Νηπιαγωγείο και ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στα χαρτιά, χωρίς κτίριο, με ευθύνη κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών που περί άλλων τυρβάζουν.

Χωρίς κτίριο συνεχίζει για 5η χρονιά το 1ο ΕΠΑΛ, που περιμένει από το 2019 τις Δημοτικές Αρχές να μεριμνήσουν για τη μελέτη και τις παρεμβάσεις ενισχύσεων που χρειάζεται ώστε να ξαναλειτουργήσει κανονικά. Φέτος μάλιστα φτάσαμε στην απαράδεκτη κατάσταση να μπαίνουν ονόματα μαθητών στην κλήρωση για το ποιος θα γίνει δεκτός στην Α και ποιος θα πρέπει να αναζητήσει σχολείο αλλού.

Να προσθέσουμε ότι στο σχολείο λειτουργούν μόνο οι τουαλέτες του ενός φύλου. 

Σχολεία αθωράκιστα και με επικινδυνότητες να καραδοκούν

Γυμνάσιο Ν. Χαλκηδόνας 11/9/2024

 

 
 
Με την παραπάνω εικόνα στο προαύλιο του Γυμνασίου Χαλκηδόνας έγινε ο αγιασμός. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος του 3ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας  δεν είχε ρεύμα λόγω της ολιγόλεπτης βροχής την προηγούμενη μέρα. Είχε προηγηθεί η -για άλλη μια φορά- πλημμύρα του προαυλίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου με την προηγούμενη βροχή, ενώ σε λίμνη μετατρέπεται συχνά και το προαύλιο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας. 
 
 
6ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας
 
Στο πολύπαθο αυτό προαύλιο φιλοξενείται σε ένα προκατ το 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας όπου στιβάζονται 25 παιδιά και τμήμα ένταξης. Καμία Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε δέσμευση οικοπέδου ώστε να αποκτήσει επιτέλους δικό του ιδιόκτητο κτίριο. 
 
Στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών στο σχολικό γυμναστήριο, και να αλλάξει άμεσα η εκτροπή κυκλοφορίας λόγω των έργων μέσω της Σαραντόγλου που οξύνει το πρόβλημα.
 
Το 1ο Λύκειο, πέρα από το γιοφύρι της Άρτας της νέας πτέρυγας που θα διώξει επιτέλους τα κοντέινερ, αναμένει εδώ και χρόνια μια πόρτα ασφαλείας στη δεξαμενή πετρελαίου και τον καυστήρα που βρίσκονται εντός του σχολείου στο ισόγειο. Για άγνωστο λόγο δεν λύνεται ούτε η τοποθέτηση δύο προβολέων για την καλύτερη φύλαξη του κτηρίου.
 
Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, απομακρύνθηκε ο ιστός της σημαίας  στο 7ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας όταν τυχαία διαπιστώθηκε ότι είχε  σκουριάσει και αποσαθρωθεί πλήρως.  
 
Ο ιστός της σημαίας του 7ου Νηπιαγωγείου ΝΦ. Η εικόνα μιλάει μόνη της
 
Κανένα σχολείο δεν έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας, μετρημένα στα δάκτυλα έχουν αλεξικέραυνο, σε πολλά σχολεία υπάρχουν προβλήματα με ακατάλληλα προαύλια, με πόρτες που μαγκώνουν, αποκαλύψεις οπλισμών κα.
 
Ο προσεισμικός έλεγχος,  που υποτίθεται έχει ξεκινήσει πανελλαδικά από το 1999, παραπέμπεται κάθε φορά σε νέο πρόγραμμα. 
 
Στην περίπτωση του Δήμου μας ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτηρίων είναι εντελώς απαραίτητος, αν ληφθεί υπόψη ότι μόλις το 50% των σχολείων έχουν κτιστεί μετά το 1985, το 1/3 είναι άνω των 50 ετών ενώ υπάρχουν και δύο σχολεία χτισμένα πριν το 1959, δηλαδή χωρίς καμία αντισεισμική πρόβλεψη. Δεν είναι τυχαίο ότι στους ισχυρούς σεισμούς του 1999 και του 2019 σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές.
 
Ενδελεχής έλεγχος πρέπει να γίνει και σε όλες τις ηλεκτροφόρες κολώνες που βρίσκονται εντός σχολείων.
 
Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα
 
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφεραν μια σειρά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ανά σχολείο που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Συνεχίζουν να υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν βαφτεί για 10 και 15 χρόνια (λχ 6ο Δημοτικό ΝΦ, 1ο Νηπιαγωγείο ΝΦ, Γυμνάσιο Χαλκηδόνας), σχολεία με υγρασίες, με προβλήματα στις τουαλέτες (ενδεικτικά: ΕΠΑΛ, 3ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, 1ο Λύκειο – 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας, 5ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας), σχολεία που υποφέρουν από την έλλειψη κλιματιστικών, σχολεία με πολύ προβληματικό προαύλιο. 
 
Ένα νέο, αλλά πολύ σημαντικό, θέμα είναι η ανύπαρκτη υποδομή για τους νέους διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν ένα βασικό ελάττωμα, χρειάζονται δίκτυο για να λειτουργήσουν, αλλά και προβλήματα που απορρέουν από το ότι σε πολλές περιπτώσεις τοποθετήθηκαν όπου βόλευε τον εργολάβο
 
Τα σχολεία χρειάζονται επίσης και τους παραδοσιακούς πίνακες που πρέπει να είναι μαρκαδόρου, γιατί οι πίνακες κιμωλίας είναι ακατάλληλοι για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και καταστροφικοί για τους γειτονικούς διαδραστικούς πίνακες.
 
Ασάφεια υπάρχει στον τρόπο χρηματοδότησης και τροδοφοσίας των σχολείων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και ευχόμαστε να λυθούν σύντομα πολύ σοβαρά θέματα όπως η πρόσληψη των σχολικών τροχονόμων. 
 
Πρόβλημα υπάρχει και με την κάλυψη των αναγκών σε παράλληλες στηρίξεις
 
Η νέα χρονιά ξεκινά λοιπόν με σοβαρά προβλήματα, παρά την εξωραϊσμένη εικόνα που παρουσιάζουν Υπουργείο Παιδείας και Δήμος.  Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι όπως πάντα δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών  για τη μόρφωση που έχουν ανάγκη και τη ζωή που αξίζουν τα παιδιά μας.
 

Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας