Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία από τη νίκη του ακροδεξιού AfD στη Θουριγγία

Πρωτιά του AfD με 31,2% στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ενώ στη Σαξονία προηγείται το CDU με 31,6% και ακολουθεί το AfD με 30,4% •«Χαστούκι» στους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς • Κέρδη για το νεοσυσταθέν BSW.

5

Τo ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έγινε η μεγαλύτερη δύναμη σε γερμανικό κρατιδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Θουριγγία και στη Σαξονία, ενώ μια νέα λαϊκιστική δύναμη στα αριστερά εδραιώθηκε γερά στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Der Spiegel: Μεγάλη αποτυχία για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τη φιλελεύθερη δημοκρατία
«Οι εκλογές συνιστούν μεγάλη αποτυχία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και για τη φιλελεύθερη δημοκρατία – κέρδισαν η AfD και η BSW, δύο κόμματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη φιλελεύθερη άποψη», υποστήριξε το περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ότι η εκλογική βραδιά στα δύο κρατίδια «αντανακλά την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Ειδικά για τους ψηφοφόρους της AfD και της BSW, αρθρογράφος του περιοδικού σημείωσε ότι «οι φιλελεύθερες ιδέες τους είναι άγνωστες» και θα απαιτείτο πολύς χρόνος για να τους ξανακερδίσουν άλλα κόμματα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung είδε «ιστορική νίκη» της AfD στη Θουριγγία, ενώ η Süddeutsche Zeitung «σοβαρή οπισθοδρόμηση» και «ανησυχητικό αποτέλεσμα για τους δημοκράτες – και κυρίως για τον Όλαφ Σολτς». Για «κύματα σοκ στα κόμματα του Κέντρου» έκανε λόγο σε σχόλιό του το ZDF.

πήγες

εφσυν