Ποδονίφτης: Υποχώρησε τμήμα από τα πρανή – Μαύρα τα νερά από τα καμένα της Πεντέλης – Απαιτείται άμεσα καθαρισμός της κοίτης

35

Σημαντικό τμήμα από τα πρανή του Ποδονίφτη (παραπόταμος του Κηφισού) έχει υποχωρήσει δημιουργώντας εμπόδιο στην κοίτη του ρέματος ως αποτέλεσμα των πρόσφατων βροχοπτώσεων στην Αττική, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις παρακείμενες γειτονίες της Αθήνας και της Ν. Χαλκηδόνας. Τα νερά του ρέματος έχουν σκούρο χρώμα και πιθανολογείτε αυτό να προέρχεται από τις καμένες περιοχές της Πεντέλης.

Σημειώνεται ότι το ρέμα του Ποδονίφτη  πηγάζει από τις νοτιοδυτικές πηγές του Πεντελικού Όρους, κατέρχεται από το Πάτημα στο Χαλάνδρι από την Οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί στη Φιλοθέη και συνεχίζοντας  μέσω Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και  Ν. Χαλκηδόνας χύνεται στον Κηφισό ποταμό.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από ανάρτηση του Αντιδημάρχου Αθηναίων Νίκου Χρυσόγελου, ο οποίος επιστέφθηκε το ρέμα και σημείωσε σχετικά:

“Έπεσε ένα μεγάλο ογκώδες κομμάτι από τις όχθες του Ποδονίφτη, εξαιτίας της χθεσινής βροχής. Πήγαμε χθες αμέσως να δούμε τι συνέβη. Η Περιφέρεια έχει θεσμικά την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση και είμαστε σε επικοινωνία για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Επιτόπου ήρθε συνεργείο για να τοποθετήσει μεταλλικό πλέγμα στο τμήμα που υποχώρησε για να μην πέσει κάποιος μέσα στο ρέμα.
Μια όμως πιο δυσάρεστη διαπίστωση: φαίνεται ότι αποκαΐδια και χώματα από την Πεντέλη από όπου πηγάζει ο Ποδονίφτης παρασύρονται τώρα με τις βροχές και θα καταλήξουν στον Κηφισό και από εκεί στο Σαρωνικό. Στην Πεντέλη κάνουν ήδη κορμοδέματα για να αποτραπούν πλημμύρες αλλά αυτά δεν θα εμποδίσουν το ξέπλυμα των επιφανειών που έχουν αποκαΐδια. Παρόμοια φαινόμενα διαπιστώνονται και στη θάλασσα στην Αν. Αττική, Ζούμπερι κλπ.
Ας μην αναφέρω εδώ τα μεγάλα προβλήματα από τη μεταφορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και κοκτέιλ χημικών από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία, και τώρα τα νεκρά ψάρια.
Οι συνέπειες των πυρκαγιών είναι πολλαπλές και μακροχρόνιες. Δεν είναι μερικά κτίρια που αποζημιώνονται και πάμε παρακάτω, όπως τείνει να αντιμετωπίζεται κάθε καταστροφή. Συμβαίνουν συνεχείς οικολογικές καταστροφές πλέον με σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αν δεν δράσουμε έρχεται μεγάλη (και οικονομική) κρίση.”
 
Η εικόνα που παρουσίασαν πολλές περιοχές της Αθήνας, μετά τις τελευταίες βροχές, δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία από την Περιφέρεια Αττικής  στον καθαρισμό της κοίτης του Ποδονίφτη από τα φερτά υλικά, ενώ οι Δήμοι Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας και Αθηναίων πρέπει να συνεργαστούν τόσο σε ζητήματα πολιτικής προστασίας όσο και περιβαλλοντικής αξιοποίησης του ρέματος του Ποδονίφτη.