Αρνήθηκε η ΚΕΔΕ το κλείσιμο των Δήμων για τα οικονομικά, παρά το ότι αναγνώρισε την άσχημη κατάσταση και ζητά έκτακτη επιχορήγηση.

8

Να εκδώσει ψήφισμα η ΚΕΔΕ και παράλληλα να κλείσουν τα δημαρχεία οι δήμαρχοι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού και να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη, ζήτησε από το ΔΣ της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας και Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία η οποία πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη.

Παρόλα αυτά στο χθεσινό Δ.Σ. λήφθηκε απόφαση, πέραν των πάγιων διεκδικήσεων που έχουν διατυπωθεί, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 55+: Άμεση συνέχιση του προγράμματος κι όχι από το 2025.


Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος που αφορά την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+, με χρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ. Η ΚΕΔΕ ζητά τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+. Για την αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Δήμων αλλά έχει και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού οι πολίτες ηλικίας 55+ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην αγορά εργασίας, καθώς δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Μέσω του προγράμματος αυτού, τους δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν τα συνταξιοδοτικά τους έτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν κρίσιμες και σημαντικές υπηρεσίες των Δήμων. Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της ΔΥΠΑ, χωρίς να διακοπεί ούτε μια μέρα. Προφανώς η ΚΕΔΕ δεν πείθεται από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου περί συνέχισης του προγράμματος.