Έπεσε η στάθμη στη Λίμνη Μόρνου – Η Λειψυδρία κτυπά την πόρτα της Αθήνας

Η ΕΥΔΑΠ έχασε πάνω από 300 εκατ. κυβικά μέτρα λόγω διετούς ξηρασίας.

67

Η ύδρευση της Αθήνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα νερού που συγκεντρώνονται σε ταμιευτήρες όπως η λίμνη του Μόρνου και η λίμνη του Κάλλιου. Αυτοί οι ταμιευτήρες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της επάρκειας νερού για την πρωτεύουσα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται. Τυχόν ανησυχίες για την επάρκεια νερού μπορεί να οδηγήσουν σε εκστρατείες εξοικονόμησης νερού ή σε διαχειριστικά μέτρα, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης ενώ στα σκαριά βρίσκεται σχετικό νομοσχέδιο.

Η σημαντική η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης Μόρνου φαίνεται πως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία έχουν συρρικνώσει τη λίμνη και οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Κάθε χρόνο η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα  νερού, τα οποία σε μία καλή υδρολογική περίοδο (από Οκτώβριο έως Μάιο) αναπληρώνονται οι ποσότητες που χάνονται την προηγούμενη χρονιά. Η ΕΥΔΑΠ έχασε πάνω από 300 εκατ. κυβικά μέτρα λόγω διετούς ξηρασίας.   Τα αποθέματα σήμερα 23/8/2024 ανέρχονται μόνο σε 699 εκατ. κυβικά μέτρα (ΕΥΔΑΠ)

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναδυθούν κάποια κτίσματα και ερείπια από το χωριό Κάλλιο.

Το χωριό Κάλλιο πήρε το όνομα του από την αρχαία Καλλίπολη, πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας που βρισκόταν στο πέρασμα του «Στενού», τη μοναδική δίοδο από τη Θεσσαλία στην Αιτωλία. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, οι Καλλιείς ήταν η ανατολικότερη φυλή των Οφιονέων και η Καλλίπολις ήταν η πρωτεύουσα. Πριν το χωριό καλυφτεί με νερό οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στον χώρο και μετέφεραν τα ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο Λιδωρικίου.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται σήμερα στην κορυφή του βουνού και μερικά στον πάτο της λίμνης.

Μπορείτε να δείτε τα ερείπια όπως είναι τώρα σε φωτογραφίες του Γιώργου Χάλκου*:

 

*Φωτογραφίες: Γιωργος Χαλκος

πηγη