Μια μελέτη του 1992 για την ζώνη προστασίας του Κηφισού από τον Οργανισμό της Αθήνας.

22

Η προστασία του ποταμού Κηφισού είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει απασχολήσει τις ελληνικές αρχές και την κοινωνία για πολλά χρόνια. Ο Κηφισός είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Αττικής, αλλά έχει υποστεί σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις λόγω αστικής ανάπτυξης (μεγάλο τμήμα καλύφθηκε και αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα της Αθήνας), βιομηχανικής ρύπανσης και έλλειψης επαρκούς διαχείρισης.

Ο Οργανισμός  της Αθήνας  έχει εκπονήσει στο παρελθόν διάφορες μελέτες για τις ζώνες προστασίας και την αναβάθμιση του Κηφισού. Παρουσιάζουμε την μελέτη του 1992, η οποία ήταν προάγγελος του ΠΔ 362 του 1994, «Καθορισμός ζώνης προστασίας του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων του».

Οι κατά καιρούς συνταχθείσες μελέτες αυτές αφορούν:

  1. Περιβαλλοντική κατάσταση του ποταμού: Αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων και των παρακείμενων οικοσυστημάτων, καθώς και εντοπισμός των πηγών ρύπανσης.

  2. Σχέδια αποκατάστασης: Προτάσεις για έργα αποκατάστασης των οικοσυστημάτων και των φυσικών χαρακτηριστικών του ποταμού, όπως ο καθαρισμός των υδάτων και η αναδάσωση των παραποτάμιων περιοχών.

  3. Αστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα: Μελέτες που προτείνουν τον τρόπο ενσωμάτωσης του ποταμού στον αστικό ιστό με τρόπο που να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώνει τις επιπτώσεις της αστικοποίησης.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗ 1992 ΚΗΦΙΣΟΣ