Νέα Φιλαδέλφεια, 6 Αυγούστου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Political και τη δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
************
Κύριε Τομπούλογλου είναι η πρώτη σας θητεία στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Η πόλη σας κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυση της, την ίδρυση της προσφυγούπολης. Ποιο είναι το μήνυμα το οποίο θέλετε να στείλετε σας επόμενες γενιές προκειμένου η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής να μην ξεχαστεί;
Η πόλη μας, όπως σωστά λέτε, άρχισε να κτίζεται το 1924, μόλις δυο χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γενέθλια ημέρα είναι η 14η Νοεμβρίου 1924 που δημοσιεύθηκε το Διάταγμα με το οποίο συντελείται η απαλλοτρίωση της περιοχής. Η πόλη κτιζόταν επί περίπου 3 χρόνια και πρωτοκατοικήθηκε το 1927 στα πρότυπα μιας τυπικής αγγλικής κωμόπολης (ελικοειδές σχήμα) από Γερμανούς αρχιτέκτονες, κάτι που απέσπασε το θαυμασμό του Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος το 1932 στην πλατεία Πατριάρχου εγκαινίασε τη Νέα Φιλαδέλφεια. Αρχικά είχαν στεγαστεί σε πρόχειρα καταλύματα στην περιοχή των Αμπελοκήπων πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία κλπ, αλλά μια φωτιά που ξέσπασε εκεί ανάγκασε τους πρώτους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας να μετοικήσουν εδώ. Σκοπός μας είναι να φωτίσουμε τον ξεχωριστό πολιτισμό που έφεραν από τις Αλησμόνητες Πατρίδες οι πρόγονοί μας και να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτός ενσωματώθηκε στο ελλαδικό πολιτισμικό αποτύπωμα. Σκοπός μας είναι γι αυτή την τριετία να γίνουμε σημείο αναφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού.
Στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας υπάρχουν ακόμη οι προσφυγικές κατοικίες με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. Γενικά έχει διατηρηθεί χαμηλός συντελεστής δόμησης. Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει για τα κίνητρα του νέου οικοδομικού κανονισμού, σκοπεύετε να διαφυλάξετε τα χαρακτηριστικά δόμησης της περιοχής;
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει αλλοίωση της φυσιογνωμίας του προσφυγικού συνοικισμού της πόλης μας. Έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες τσιμεντοποίησης και αναίρεσης της φυσιογνωμίας του συνοικισμού, αλλά η πόλη μας ενωμένη κι αποφασισμένη, απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, χάρη και στην προσπάθεια του τότε Δημάρχου, Παντελή Γρετζελιά, για την οποία όλοι είμαστε ευγνώμονες. Σήμερα, ο προσφυγικός συνοικισμός αποτελεί σήμα κατατεθέν της Νέας Φιλαδέλφειας και βέβαια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτούμε την οποιαδήποτε αλλοίωσή του.
Περαιτέρω, ποια είναι τα έργα υποδομής που θέτετε σε προτεραιότητα; Τα οικονομικά του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας μπορούν να σηκώσουν μεγάλες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής ή θα αναζητήσετε άλλες πηγές χρηματοδότησης;
Κάθε διοίκηση Δήμου που θέλει πραγματικά να προσφέρει στην τοπική κοινωνία πέρα από τον προϋπολογισμό, φροντίζει να αναζητά άλλες πηγές χρηματοδότησης. Εμείς δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό γραφείο εύρεσης τέτοιων προγραμμάτων και συνεργαζόμαστε με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Στο πεδίο των έργων υποδομής που ρωτάτε, η ανέγερση του κτηρίου του νέου ΚΑΠΗ, η οποία εκκρεμεί από 20ετίας, είναι προ των πυλών, ενώ ήδη εκτελείται με ευθύνη της Περιφέρειας και συνεχή συνδρομή του δήμου, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της οδού Σκρα, το οποίο θα αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της βόρειας Φιλαδέλφειας.
Προτεραιότητά μας είναι η πλήρης ανακατασκευή των παιδικών χαρών που τις βρήκαμε εγκαταλελειμμένες και τις ανοίξαμε για τα παιδιά της πόλης. Επίσης θα επιδιώξουμε κανένα βρέφος να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών (γι αυτό δημιουργούμε τρία νέα τμήματα σε χρόνο ρεκόρ).
Στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας είναι η δημοπράτηση της ανάπλασης της λεωφόρου Δεκελείας από το Ηρώο Νέας Χαλκηδόνας έως τη στάση Κανάκη, έργο που ήταν στο συρτάρι από το 2021 (όντας εγκεκριμένο από το Πράσινο Ταμείο) και στη συνέχεια η ανάπλαση των οδών Πίνδου και Δεκελείας, η οποία διεκδικούμε να περιληφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
Διεκδικούμε επίσης στο χώρο της Μπριτάνια (επί των ημερών μας ολοκληρώθηκε η πράξη εφαρμογής), να κτιστεί Ειδικό Σχολείο, ένα μεγάλο υπερτοπικό έργο που θα εξυπηρετήσει τους γειτονικούς δήμους μέσα σε έκταση 7 στρεμμάτων.
Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στο Πράσινο Ταμείο το μεγάλο έργο ανάπλασης της πλατείας Κωνσταντινουπόλεως, των οδών Τρυπιά και Καισαρείας, του περιβάλλοντα χώρου του Ιωνικού και της Κοίμησης Θεοτόκου.
Ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να διευρύνουμε τις παροχές στο πλαίσιο της Κοινωνικής μας Πολιτικής για τους ωφελούμενους στο Κοινωνικό παντοπωλείο, τους άπορους, του ηλικιωμένους, τους νέους. Είμαστε ο μοναδικός δήμος που πήραμε το πρόγραμμα για ημερήσιο κέντρο παρακολούθησης της ψυχικής υγείας των παιδιών σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Ίασις».
Τέλος, από 1η Σεπτεμβρίου δεν θα ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της πόλης για τις πολεοδομικές τους υποθέσεις, καθώς με προσλήψεις μέσω ΔΕΠΑΝ στο ΔΣ της οποίας συμμετέχω, η Πολεοδομία της πόλης μας αποκτά υπόσταση κι είναι έτοιμη να εξυπηρετεί τους Φιλαδελφειώτες και τους Χαλκηδονιώτες.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας διατρέχεται από δύο ρέματα, το ρέμα Χελιδονούς και το ρέμα του Ποδονίφτη. Τι σχεδιάζετε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αλλά και την διατήρηση αυτού του φυσικού πλούτου εντός αστικού ιστού, καθώς διάγουμε περίοδο κλιματικής κρίσης;
Ήδη όπως σας είπα, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της βόρειας Φιλαδέλφειας έχει ξεκινήσει, προχωρεί πιο γρήγορα από τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών. Θέλω σε αυτό το σημείο να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, που είδε από την αρχή με μεγάλο ενδιαφέρον την προώθηση αυτού του θέματος, κατάλαβε την ανάγκη της πόλης μας για το αντιπλημμυρικό και το έβαλε μπροστά, συνεπικουρούμενος από τον Δήμο όσο και όπου μπορούμε. Από εκεί και πέρα, για τον Ποδονίφτη, τον Γιαμπουρλά και τα άλλα ρέματα της περιοχής, υπάρχει ανοικτός δίαυλος με τους όμορους δήμους και με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Εμείς, πριν ακόμα γίνουμε δημοτική Αρχή, τιμούσαμε ως συνδυασμός Συμπαράταξης την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος με περιπάτους στον Ποδονίφτη. Υπήρξε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη, την οποία είχε αποφασίσει η Περιφέρεια Αττικής επί ηγεσίας Ρένας Δούρου και θέλω να πιστεύω ότι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα είναι θετικές. Τα ρέματα μπορούν και πρέπει να γίνουν τόποι αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας για τους πολίτες της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας, κι αυτό θα επιδιώξουμε ως δημοτική Αρχή.
Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε προκειμένου να βελτιώσετε το μικροκλίμα και αναφέρομαι σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το πράσινο και την αύξηση δέντρων για παράδειγμα;
Κοιτάξτε, εμείς στην πόλη μας έχουμε τη μεγάλη τύχη να έχουμε το Άλσος μας, έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου με σαφώς υπερτοπική αξία. Δυστυχώς τα τελευταία πολλά χρόνια το Άλσος μαραζώνει, έχει απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής μας και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διοίκησης Βούρου, η οποία δεν περνούσε από την Οικονομική Επιτροπή τη σχετική μελέτη, έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε τα 7 εκατ. για την ανάπλαση του Άλσους. Να μην πω ότι οι προηγούμενοι προμηθεύτηκαν 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς κανένα σταθμό φόρτισης (!) και γενικότερα είχαν αφήσει την υπόθεση του περιβάλλοντος στα αζήτητα.
Πολλοί Δήμοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανακύκλωση και στην αποκομιδή και διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων. Στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας υπάρχουν αρκετά καταστήματα μάλλον πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πώς σχεδιάζετε να αυξήσετε την ανακύκλωση συσκευασιών και την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων;
Είναι μια από τις προτεραιότητές μας αν και συναντούμε δυσκολίες. Υπάρχουν λιμνάζοντα 9 εκατ από την εποχή Βασιλόπουλου που δόθηκαν στο δήμο όταν επρόκειτο να γίνει η μεταφορά των υπηρεσιών καθαριότητας λόγω της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ. Σήμερα κινδυνεύομε να τα χάσουμε κι αυτά, γι αυτό ήδη ξεκινήσαμε επαφές με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Δήμο Αχαρνών ώστε σε χώρο που έχει επιλεγεί να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε Πράσινο Σημείο και Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Επισκευάσαμε ήδη τους υπόγειους κάδους στην πλατεία Πατριάρχου με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν (εκτός των καφέ κάδων με οργανικά απόβλητα), ενώ προσλαμβάνουμε προσωπικό στην καθαριότητα και δεν την εκχωρούμε σε ιδιώτες όταν δεν είναι απαραίτητο.
Τέλος, ανοίγει ο διάλογος με την αυτοδιοίκηση για τη σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Σας ερωτώ, λοιπόν, ποια εκτιμάτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης σε σχέση με το κεντρικό κράτος και μπορούν άμεσα να επιλυθούν;
Είναι πολύ μεγάλο το θέμα που ανοίγετε για να απαντηθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Εάν ο νέος Κώδικας προβλέπει, όπως πιστεύω, τη δυνατότητα συγκλίσεων με άλλες δημοτικές παρατάξεις, εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε ανοικτοί σε οποιονδήποτε καλοπροαίρετο και καλόπιστο θέλει να αθροίσουμε δυνάμεις για το καλό της πόλης, ανεξαρτήτως του ότι διαθέτουμε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.
Επιπλέον θεωρώ ότι πρέπει να διευρυνθούν οι πόροι της Αυτοδιοίκησης θεσμοθετημένα, και να υπάρξει η ουσιαστική δυνατότητα οι ΟΤΑ να μην έχουν μόνον την ευθύνη για τη συντήρηση ων σχολικών κτηρίων, αλλά και τους σχετικούς πόρους. Με πίεση στο ΤΕΕ ζητάμε την εξέταση της σεισμικής επάρκειας όλων των σχολικών κτηρίων κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα. Προσωπικά πιστεύω σε μια Αυτοδιοίκηση με δικαιώματα και υποχρεώσεις απολύτως ξεκάθαρες απέναντι στους άλλους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας, άρα και απέναντι στο κεντρικό κράτος.-
Από το Γραφείο Τύπου