Στις 14 Νοεμβρίου η τελετή μετονομασίας της Πλατείας Πατριάρχου

14

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση :Δεκελείας 97
Τ.Κ. 143 41 – Νέα Φιλαδέλφεια
Τηλ.: 213 2049008

 

Νέα Φιλαδέλφεια, 25 Ιουλίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Και επίσημα «Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’» η κεντρική πλατεία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Στις 14 Νοεμβρίου η επίσημη τελετή και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας ονοματοδοσίας.
Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Τομπούλογλου για την ονοματοδοσία και επισήμως της κεντρικής πλατείας της πόλης μας ως «Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’» .
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πόλης μας, ο Δήμος μας πρόκειται να προχωρήσει σε υποβολή πρότασης στην Επιτροπή του άρθρου 8 του Κώδικα Δ. & Κ. για την μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου σε Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 24 Ιουλίου 2024.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου, κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση, στην λαϊκή συνείδηση του δημοκρατικού προσφυγικού λαού της Νέας Φιλαδέλφειας η κεντρική μας Πλατεία, ανεξάρτητα από την επίσημη ονομασία της ως Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, κατοχυρώθηκε επί 100 χρόνια να λέγεται «Πλατεία Πατριάρχου», οι δε παλαιοί ΝέοΦιλαδελφειώτες έλεγαν, όταν έκαναν αναφορά στην Πλατεία αυτή: πάμε «στου Πατριάρχη».


Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος προσωπικά έδωσε την εντολή για την εγκατάσταση του εξόριστου Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ’ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο συγκεκριμένο σημείο, τιμάται στην δημοκρατική μας πόλη με την ονομασία σημαντικής οδού στη Νέα Χαλκηδόνα και το άγαλμα του, που δεσπόζει σε περίοπτη θέση, στην αρχή του Πάρκου του Μνημείου Μικρασιατών.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’, το άγαλμα του οποίου κοσμεί την Πλατεία μας, αποτελούσε για τον Ελληνισμό, την ταραγμένη εκείνη εποχή, το σύμβολο του ξεριζωμένου προσφυγικού Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το σημείο που βρισκόταν η κατοικία του Πατριάρχη είναι το οικοδομικό τετράγωνο στην κεντρική Πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας και περικλείεται από τις οδούς Προύσης (παραπέμπει στην πατρίδα του Πατριάρχη), Επταλόφου και Φαναρίου που παραπέμπουν στην Κωνσταντινούπολη.
Οι οδοί αυτές πήραν τις συγκεκριμένες ονομασίες προς τιμήν του.

Στις 14 Νοεμβρίου, γενέθλιος ημέρα και ημέρα συμπλήρωσης 100 ετών της πόλης μας, ο Δήμαρχος εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας ονοματοδοσίας της Πλατείας μας.
Από το Γραφείο Τύπο