Δήμος: Μετά τις απευθείας αναθέσεις και τους διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ τώρα παραχωρεί και περίπτερα με διαδικασία εκτός κανονιστικής απόφασης

157

Έκθετη η διοίκηση Γιάννη Τομπούλογλου για τον τρόπο που διαθέτει και γενικά διαχειρίζεται τα περίπτερα. Κατά παράβαση της κανονιστικής απόφασης του Δήμου από το 2016 ελήφθη η απόφαση χωροθέτησης και διάθεσης περιπτέρου επί της οδού Δεκελείας.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της 24/7/24 έφτασε στο  12ο θέμα με τίτλο: “Έγκριση μετατόπισης περιπτέρου επί των οδών Σοφούλη & Κρεσταίνης- Νέα Φιλαδέλφεια, βάσει σχετικής απόφασης-εισήγησης της Δημοτικής Επιτροπής”.

Στην εισήγηση της Αντιδημάρχου Ευτυχίας Παπαλουκά  με ημερομηνία 16/7/2024 προωθήθηκε αίτημα συμπολίτισσας  για μεταφορά περιπτέρου της από την οδό Σοφούλη στην οδό Δεκελείας, για οικονομικούς λόγους με βασικό κριτήριο επιλογής παραχώρησης την προτεραιότητα.

Στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σερετάκης παρουσίασε την υπάρχουσα από το 2016 κανονιστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία ρυθμίζονται οι διαδικασίες διάθεσης κενών περιπτέρων αλλά και νέων χωροθετηθέντων.

Η κανονιστική αυτή απόφαση ορίζει ότι το 30% των περιπτέρων διατίθενται σε ΑμΕΑ ή στρατιωτικών που ενεπλάκησαν στα γεγονότα της Κύπρου το 1974, μετά από κλήρωση, ενώ το 70% διατίθενται μέσω δημοπρασίας. Και στις στις δύο περιπτώσεις προηγείται δημόσια ανακοίνωση-πρόσκληση για τα προς διάθεση περίπτερα με τους όρους της διακήρυξης. 

Αυτή την διαυγή διαδικασία έγραψε στα παλαιά της παπούτσια η διοίκηση του Γιάννη Τομπούλογλου συνεπικουρούμενη από την παράταξη Λ. Γεωργαμλή ( δια της ψήφου Καραβία, ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το ΔΣ), παραχωρώντας περίπτερο το οποίο εκτός των άλλων δεν είχε χωροθετηθεί προηγουμένως, με μοναδικό, όπως η ίδια ισχυρίστηκε, κριτήριο την προτεραιότητα.

 

12ο θέμα Μετατόπιση περιπτέρου_Α Μ BLAK

Ας δούμε χρονολογικά τα γεγονότα που αφορούν το θέμα:

  • 25-9-2020 : Έγγραφο 21050/25.9.2020 της Τροχαίας Β/Α Αττικής για επικινδυνότητα 4 περιπτέρων στα όρια του Δήμου
  • 16-4-2024: Απόφαση 108/2024 της Δημοτικής Επιτροπής για την κατάργηση 4 θέσεων περιπτέρων
  • 22-4-2024: Απόφαση 80/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου για κατάργηση περιπτέρων :

23-4-2024: Υποβολή αιτήματος συμπολίτισσας για μεταφορά περιπτέρου!!! Την επομένη δηλαδή της κατάργησης του περιπτέρου, στο ρεύμα καθόδου στην στάση “Κομπαρσίτα”

Η μη εφαρμογή μιας κανονιστικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση περιπτέρου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νομικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.Όσον αφορά τις τεχνικές αδυναμίες στη μεταφορά του περιπτέρου στην άνοδο της Δεκελείας εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και  αν χωράει εκεί το περίπτερο με πιθανό το ενδεχόμενο να καλύψει μέρος του πεζοδρόμου του Άλσους.

Ο δήμος οφείλει να επανεξετάσει το ζήτημα άμεσα και αποτελεσματικά, παρά το ότι αρχικά απέρριψε την αναβολή του θέματος. Η συνήγορος του Δημότη πρέπει να προωθήσει την επίλυση του προβλήματος για την προώθηση της καλής διακυβέρνησης.

Ωστόσο τα δείγματα καλής διακυβέρνησης συνεχίζουν να συσσωρεύουν αρνητικό πρόστιμο με τις απευθείας αναθέσεις, τις προσλήψεις από το παράθυρο στην τεχνική Υπηρεσία εκτός ΑΣΕΠ και τώρα με τη διάθεση των περιπτέρων κατά παράβαση της κανονιστικής απόφασης.