Αλλάζει η επίσημη ονομασία της κεντρικής πλατείας της Νέας Φιλαδέλφειας σε “Πατριάρχου Κωνσταντίνου του ΣΤ”

13

Στην συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας καλέιται να τοποθετηθεί στην πρόταση που καταθέτει ο δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου για μετονομασία της κεντρικής πλατείας του δήμου από πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου σε  Πατριάρχου Κωνσταντίνου του ΣΤ.

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος αναφέρει ότι στην συνείδηση των  πολιτών η πλατεία εδώ και 100 χρόνια αναφέρεται ως “Πλατεία Πατριάρχου” και όχι με το επίσημο όνομά της ως πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ποιος ήταν ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ο ΣΤ

Στην εισήγηση του Δημάρχου αναφέρονται τα εξής:

-1.Αντιγράφω από την εφημερίδα  “Καθημερινή” της 31/1/1930:

“Απέλαση Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ’.

Ο Κωνσταντίνος ΣΤ΄ εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης και ενθρονίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1924. Ωστόσο, με βάση τη συμφωνία περί ανταλλαγής των πληθυσμών, θεωρήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ανταλλάξιμος και, ενάμιση μήνα αργότερα, απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη.

«O Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ο ΣΤ’ απηλάθη προχθές υπό των Τούρκων ως ανταλλάξιμος. Και αι τουρκικαί εφημερίδες της Σταμπούλ αλαλάζουσαι πανηγυρίζουν την αποδίωξιν του “Μπας Παπά Αράπογλου”. Το Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου το κύρος από καιρού διεσύρετο οικτρότατα, καταλύεται ήδη ουσιαστικώς, και ο θρόνος των Φωτίων και των Χρυσοστόμων απομένει έρμαιον εις των Αγκυρανών Τουρανιστών τα Ελληνομάχα και χριστιανομάχα βουλεύματα.»

-2. Ο πρόσφυγας Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’

Ο Κωνσταντίνος Αράμπογλου ή Καρατζόπουλος γεννήθηκε στη Συγή της Προύσης το 1859 (ή το 1857). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1885, αφού υπέβαλε διατριβή με τίτλο “Ότι ψευδής η εν Φλωρεντία Σύνοδος”.

(Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος) 

Το 1886 χειροτονήθηκε Διάκονος και τον Οκτώβριο του 1887 διορίστηκε Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Προύσης. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στην ίδια Μητρόπολη. Στις 5 Μαρτίου 1896 εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Ροδοστόλου ς. Στις 10 Μαρτίου 1896 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Καφατιανής Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως τιτουλάριος Επίσκοπος Ροδοστόλου, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως για το τμήμα Σαράντα Εκκλησιών. Την χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Προύσης Ναθαναήλ,  συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ελασσώνος Νικόδημο και Παραμυθίας Κωνσταντίνο.

Στις 22 Ιουνίου 1899 εξελέγη Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης. Στις 29 Ιουνίου 1906 εξελέγη Μητροπολίτης Τραπεζούντος.

Στις 2 Απριλίου 1913 εξελέγη Μητροπολίτης Κυζίκου και στις 10 Φεβρουαρίου 1922 Μητροπολίτης Προύσης. Στις 8 Μαΐου 1924 εξελέγη Μητροπολίτης Δέρκων. Στις 17 Δεκεμβρίου 1924 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης. Στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι Τουρκικές αρχές τον απέλασαν από την Τουρκία θεωρώντας τον ανταλλάξιμο. Εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και διέμενε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Από την Θεσσαλονίκη προέβη σε ανεπιτυχή διαβήματα προς την Κοινωνία των Εθνών για να του επιτραπεί η επιστροφή.

Στις 22 Μαΐου 1925 υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο. Μετά από εξάμηνη παραμονή στη Θεσσαλονίκη διέμεινε για ένα διάστημα στη Χαλκίδα και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, σε κατοικία που του διέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση. Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Ν. Φιλαδέλφεια δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τους Πρόσφυγες συνεργαζόμενος με την Κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στην παραχώρηση, από την Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων, χώρου για την ανέγερση Αθλητικού Κέντρου για άθληση των παιδιών των προσφύγων, το σημερινό γήπεδο της Α.Ε.Κ, καθώς και του γειτονικού του γηπέδου, Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος.  Εκοιμήθη στην Ν. Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930.