Χαρά Δαρσακλή: Η κοινωνική πολιτική και η ελεημοσύνη είναι δύο διαφορετικές έννοιες που σχετίζονται με την υποστήριξη των ατόμων σε ανάγκη

Και αφού διακρίνουμε τις διάφορες ας πάρουμε την απάντηση που χρειάζεται εάν η κίνηση του Δημάρχου είναι κοινωνική πολιτική ή ελεημοσύνη και εάν τα «περήφανα» γηρατειά αξίζουν την ελεημοσύνη που διαφημίζουν από το πρωί .

68

 
 
της χαράς Δαρσακλή*
 
 
Η κοινωνική πολιτική και η ελεημοσύνη είναι δύο διαφορετικές έννοιες που σχετίζονται με την υποστήριξη των ατόμων σε ανάγκη, αλλά διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο που εφαρμόζονται και στους στόχους που επιδιώκουν.
 
Η κοινωνική πολιτική αναφέρεται στις δομημένες και συστηματικές δράσεις και στρατηγικές που αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί για την προώθηση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Η κοινωνική πολιτική βασίζεται σε νόμους, κανονισμούς και θεσμούς που καθορίζουν τον τρόπο εφαρμογής της.Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, με στόχο την εξασφάλιση βασικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση.
Σχεδιάζεται για να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη, εξασφαλίζοντας συνεχή υποστήριξη για τις ευάλωτες ομάδες.
Υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το κράτος και τους δημόσιους πόρους, με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.
 
Περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αποφυγή κοινωνικών προβλημάτων και παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.
 
Αντίθετα σαν ελεημοσύνη αναφέρεται στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, συνήθως με τη μορφή δωρεών ή φιλανθρωπικών ενεργειών από άτομα ή οργανισμους.
Βασίζεται στην προσωπική επιλογή και καλοσύνη των ατόμων ή των ιδιωτικών οργανισμών που επιλέγουν να βοηθήσουν.
Συνήθως δεν έχει την ευρεία κλίμακα και το οργανωμένο πλαίσιο που έχει η κοινωνική πολιτική. Απευθύνεται σε συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες.
 
Συχνά παρέχει προσωρινή και άμεση βοήθεια για να καλύψει άμεσες ανάγκες, χωρίς να ασχολείται με τις βαθύτερες αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων.
Δεν βασίζεται σε νόμους ή κανονισμούς, αλλά στη φιλανθρωπία και τη γενναιοδωρία των ατόμων .
Εξαρτάται από τις διαθέσιμες πόρους και την προθυμία των δωρητών, και δεν παρέχει σταθερή και διαρκή υποστήριξη.
Η κοινωνική πολιτική είναι θεσμική και κρατικά οργανωμένη, ενώ η ελεημοσύνη είναι εθελοντική και ιδιωτική.
Η κοινωνική πολιτική στοχεύει στη μακροπρόθεσμη ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ η ελεημοσύνη παρέχει άμεση και βραχυπρόθεσμη βοήθεια.
Η κοινωνική πολιτική έχει καθολική προσέγγιση και απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, ενώ η ελεημοσύνη εστιάζει σε μεμονωμένα άτομα ή ομάδες.
Η κοινωνική πολιτική σχεδιάζεται για να είναι βιώσιμη και σταθερή, ενώ η ελεημοσύνη εξαρτάται από την ευκαιριακή υποστήριξη των δωρητών.
 
Συμπερασματικά, ενώ η κοινωνική πολιτική και η ελεημοσύνη μπορούν και οι δύο να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, η κοινωνική πολιτική αποτελεί ένα πιο δομημένο, μακροπρόθεσμο και συστηματικό μέσο αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων σε σύγκριση με την ελεημοσύνη.
 
Και αφού διακρίνουμε τις διάφορες ας πάρουμε την απάντηση που χρειάζεται εάν η κίνηση του Δημάρχου είναι κοινωνική πολιτική ή ελεημοσύνη και εάν τα «περήφανα» γηρατειά αξίζουν την ελεημοσύνη που διαφημίζουν από το πρωί .
 
Χαρά Δαρσακλή
π. Κοινοτική Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας
Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ