Η UEFA ερευνά τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ στο EURO 2024 – Αντιδράσεις για το σήμα των Γκρίζων Λύκων – Διπλωματικό Επεισόδιο Γερμανίας-Τουρκίας

15

Στο τελευταίο  ματς,  ανάμεσα σε Τουρκία και Αυστρία, η γειτονική  χώρα πήρε την πρόκριση στους “8” με πρωταγωνιστές τους Γκιουνόκ (για τις καθοριστική του απόκρουση στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς) και Ντεμιράλ (για τα δύο γκολ που σκόραρε) στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Ο Ντεμιράλ όμως στιγμάτισε το ματς και με τον χαρακτηριστικό του πανηγυρισμό κάνοντας τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων και του «Κινήματος Ülkücü», μία χειρονομία που συμβολίζει την ακροδεξιά στην Τουρκία.

Το περιοδικό SPIEGEL και η εφημερίδα Die Zeit αναφέρονται στο περιστατικό επικρίνοντας την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή. Ο ντόρος αυτός έφερε και την έρευνα της UEFA. Εάν τιμωρηθεί, μπορεί να αποκλειστεί από τον προημιτελικό με την Ολλανδία το Σάββατο.

Το θέμα προκάλεσε και διπλωματικό πρόβλημα με τις δηλώσεις της υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας.

Αντίδραση της Τουρκίας

Για τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών, κλήθηκε ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «αντίδραση με πολιτικά κίνητρα».

Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι γέννημα και φυσικά θρέμα του υπερεθνικιστικού ΜΗΡ της Τουρκίας, και ηγέτης και των δύο θεωρείται ο πολιτικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο λύκος παραπέμπει ταυτόχρονα και στην παλαιά τουρανική μυθολογία, κατά την οποία η τουρκική φυλή γεννήθηκε κατά της επιταγές του θεού Τένγκρι (tanri είναι η τουρκική λέξη που σημαίνει θεός) από έναν λύκο. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση σε μία τέτοια κίνηση και χαρακτήρισε «πρόκληση» την κίνηση διαδικασίας από την UEFA εναντίον του παίκτη και «εξαιρετικά προκατειλημμένη και εσφαλμένη».

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ένας γκρίζος λύκος έσωσε τους προγόνους των τουρκικών λαών από τους εχθρούς και τους βοήθησε να αποκτήσουν μεγάλη δύναμη. Ως εκ τούτου ο λύκος είναι για πολλούς και σύμβολο ισχύος. Οι τρεις ημισέληνοι, με τη σειρά τους, υπήρχαν στην οθωμανική πολεμική σημαία. Σήμερα αντιπροσωπεύουν το λογότυπο του Κόμματος Εθνικιστικoύ Κινήματος (MHP).

Αντίδραση Γερμανίας

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ με τη χειρονομία των Γκρίζων Λύκων, δήλωσε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα υπάρχουν οι πληροφορίες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε το πρόγραμμά του για να δώσει το «παρών» στην αναμέτρηση Ολλανδίας-Τουρκίας το Σάββατο.

 

ΠΗΓΗLIFO