Το θέμα της προστασίας του Κηφισού τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από την Χρυσάνθη Γεωργίου, εκπρόσωπο των πολιτών, που η προσφυγή των στο ΣτΕ εκδικάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου 2024

18
15η/2024 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ : Παρέμβαση ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ για την Πρωτοβουλία Κατοίκων παρόχθια Κηφισού Ποταμού επί της οδού Κίρκης, Ν.Φιλαδέλφεια – Ν.Χαλκηδόνα
———————————–
Αξιότιμες/οι Κυρίες/Κύριοι,
Ονομάζομαι Χρυσάνθη Γεωργίου και είμαι κάτοικος και δημότης της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για πάνω από 40 χρόνια.
Ως εκπρόσωπος μίας μεγάλης ομάδας κατοίκων της Ν.Φ.Ν.Χ, ευχαριστούμε για το βήμα που μας δώσατε να παρέμβουμε και να εκφράσουμε τις σοβαρές ενστάσεις μας για τα Αντιπλημμυρικά Έργα Διευθέτησης που έχουν ψηφιστεί στην Περιοχή. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν και αφορούν μεταξύ άλλων και τον τελευταίο εναπομείνοντα φυσικό ποταμό Κηφισό που διατρέχει τις πόλεις μας.
Τον Μάιο του 2021, ενημερωθήκαμε πως η Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο ψήφισαν αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης του Κηφισού Ποταμού! Έργα τα οποία περιλαμβάνουν και το φυσικό τμήμα του ποταμού Τμήμα Νο2, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 2,8 χλμ από την γέφυρα του Κόκκινου Μύλου έως την Αττική Οδό. Πρόκειται για έργα ευρείας κλίμακας τα οποία περιλαμβάνουν καταστροφικές επεμβάσεις τόσο στην κοίτη όσο και τα πρανή του Κηφισού, με τη χρήση υλικών που δεν είναι ούτε φιλικά προς το περιβάλλον, ούτε διασφαλίζουν ότι θα αποτρέψουν ένα ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο πιθανό να συμβεί εντός της επόμενης 50ετίας.
Ως κάτοικοι παρόχθια του φυσικού Κηφισού έχουμε άμεσο ενδιαφέρον και πολλή ευαισθησία για το περιβάλλον που ζούμε για πάνω από 40 χρόνια, το οποίο φροντίζουμε, προστατεύουμε και επαγρυπνούμε για περιστατικά ρύπανσης και ζούμε εκεί γιατί γειτνιάζουμε με τη φύση σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι εκτός των πολλών φίλων, μόνον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο φυσικός Κηφισός αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών και σημαντική διέξοδο προς τη φύση εντός της πόλης μας.
 
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε πως ουδέποτε ενημερωθήκαμε για το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μας, όπως επίσης ποτέ δεν προσκλήθηκε σε διαβούλευση ούτε ο Δήμος μας για το συγκεκριμένο ψήφισμα. Σήμερα, μαζί με τους κατοίκους έχουν ταχθεί και στηρίζουν ενεργά και έμπρακτα την προσπάθεια αυτή πάνω από 700 κάτοικοι και δημότες αλλά και η νυν Δημοτική Αρχή και όλες οι παρατάξεις της Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας, έχοντας προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο προσφυγές:
 
  •  από τον Δήμο της Ν.Φ.Ν.Χ. που ομόφωνα ψήφισε το περασμένο Ιούνιο 2023 στο δημοτικό συμβούλιο ότι τάσσεται ενάντια στα έργα και την καταστροφή του Φυσικού Κηφισού και,
  • από τους ίδιους τους κάτοικους και δημότες της ΝΦΝΧ
Ο Κηφισός ποταμός, με τη μακρά του ιστορία από την αρχαιότητα, μιας και στο μήκος του εκτείνεται το Ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο με τα τούνελ και τα πηγάδια του, αποτελεί κι έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή.
 
Εμείς οι κάτοικοι επαγρυπνούμε ενεργά και καταγγέλλουμε κάθε περιστατικό ρύπανσης των υδάτων που έχουν συχνά ως συνέπεια τον αφανισμό της ιχθοπανίδας και της ζωής που βρίσκει καταφύγιο, αλλά και της μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλούν παράνομα παρόχθιες δραστηριότητες με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα.
 
Ενώ, η επιτακτική ανάγκη είναι η προστασία αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου για να περιοριστούν παράνομες ενέργειες και πρακτικές με μηχανισμούς ελέγχου και διαχείρισης, αντιθέτως σήμερα έχει ψηφισθεί να ξεκινήσει η καταστροφή του φυσικού αυτού οικοσυστήματος. Τα ονομαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα δυστυχώς οδηγούν στην οχετοποίηση του ποταμού και σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύουν, αλλά υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων, του εξαιρετικού μικροκλίματος, της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο φυσικός Κηφισός αποτελεί ένα ζωντανό οικοσύστημα στην πόλη, είναι επισκέψιμος και αναζωογονεί κατοίκους και επισκέπτες.
 
Η σημαντική πανίδα και ιχθυοπαγίδα που φιλοξενεί είναι καταγεγραμμένη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το ΕΛΚΕΘΕ και διαπιστώνεται καθημερινά σε μία απλή βόλτα. Η χλωρίδα που περιβάλλει τον Κηφισό αποτελείται από αιωνόβια δέντρα όπως πλατάνια, κυπαρίσσια, χουρμαδιές, ευκαλύπτους, ιτιές, και καλαμιώνες, ενώ έχουν βρεθεί απολιθώματα καλαμιώνων.
 
Η πλούσια βλάστηση με τεράστια δέντρα παρόχθια προσφέρει καταφύγιο σε άγρια είδη πουλιών και ζώων που αναπαράγονται εδώ και αρκετά θεωρούνται προστατευόμενα είδη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα χέλια, το αττικόψαρο, νεροχελώνες, νερόκοτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ερωδιοί, λευκοί και σταχτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, και πλήθος νυχτόβιων πτηνών.
 
Σ’ ένα πλούσιο σε βιοποικιλότητα μέρος, που φιλοξενεί τόσα πολλά και διαφορετικά είδη ζώων και φυτών, οφείλουμε να το προστατέψουμε και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.
Τέτοιες επεμβάσεις με αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης πρόκειται να καταστρέψουν τεράστια δέντρα στην παρόχθια γραμμή που επιτελούν επί δεκαετίες ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο.
Η προστασία του Κηφισού και δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ευθύνης, θα έπρεπε να είναι δέσμευση και αναγκαία η κίνηση της Πολιτείας να το διατηρήσει φυσικό και να αποτρέψει την υποβάθμιση του αλλά και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων που γειτνιάζουν.
 
Στην Ευρώπη και παγκοσμίως, επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική κρίση και την διαρκή αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη, ψηφίζουν νόμους για την αύξηση του πρασίνου και την επαναφυσικοποίηση χιλιάδων ποταμών εντός αστικών ιστών για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για το κλίμα και το περιβάλλον.
 
Στην προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε να “ακούσετε” την αγωνία μας ως κάτοικοι της περιοχής, να επισκεφθείτε τον φυσικό Κηφισό ποταμό και να συζητήσετε μαζί μας τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις μέσω των αναδόχων των έργων και των επιστημόνων που εμπλέκονται σε αυτό για την εξεύρεση λύσεων για ήπιες και προς όφελος του περιβάλλοντος παρεμβάσεις.
Στόχος μας είναι να πείσουμε κάθε αρμόδια αρχή και όργανο της πολιτείας για την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων λύσεων που θα προστατεύουν τον Κηφισό ποταμό και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.
 
Με τη συλλογική δράση και την ενεργή συμμετοχή όλων μας, Πολιτών και Πολιτείας πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να σώσουμε το φυσικό Κηφισό και να παραμείνει “ζωντανός”.
ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΗΦΙΣΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟΝ ΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΜΑΣ !