του Σωτήρη Παπαδέα
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΜΕΡΟΣ 1o: ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ
Στις πρόσφατες εκλογές για την Ευρωβουλή (09/06/2024) σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής. Προσήλθαν στις κάλπες μόλις 4.062.092 ψηφοφόροι!
Το γεγονός αυτό δεν έτυχε, κατά την γνώμη μου, της δέουσας προβολής, αν και θα την άξιζε, καθότι αποτελεί ισχυρό παράγοντα της διαμόρφωσης της πολιτικής σκηνής. Στο παρόν σημείωμα θα παραθέσω μόνο αριθμητικά στοιχεία και πληροφορίες επί της διαδικασίας και όχι της ουσίας. Τα πολιτικά συμπεράσματα μπορεί κατά το δοκούν (ίσως και κατά το συμφέρον) να τα εξαγάγει ο καθείς και η καθεμία, όπως κρίνει!
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πολλοί φίλοι και φίλες δεν είναι εξοικειωμένοι με τα εκλογικά πράγματα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παρανοήσεων. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μερικά βασικά στοιχεία, καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.
Τα πάντα ξεκινούν από ένα νούμερο, που είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι κατάλογοι αυτοί συγκροτούνται και τηρούνται από το Υπουργείο των Εσωτερικών με τη βοήθεια που παρέχουν οι Δήμοι.
Στις κάλπες όμως προσέρχεται πάντα μικρότερος αριθμός ψηφοφόρων, οπότε μπορούμε να εξαγάγουμε το ποσοστό συμμετοχής (ή αντίστροφα αποχής, αν θέλετε). Υπάρχουν ωστόσο και τα άκυρα και τα λευκά, οπότε ο αριθμός των εγκύρων είναι ακόμα μικρότερος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσοστό συμμετοχής (ή αντιστρόφως αποχής) εξάγεται επί των εγγεγραμμένων, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Ένα αριθμητικό παράδειγμα με στρογγυλοποιημένα νούμερα θα μάς βοηθήσει στην κατανόηση της διαδικασίας αυτής!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τον ανωτέρω πίνακα βλέπουμε ότι, παρότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων που
κέρδισε κάθε κόμμα είναι συγκεκριμένος, τα ποσοστά τους αλλάζουν ανάλογα με τη βάση (παράμετρο) που θα χρησιμοποιήσουμε για τον υπολογισμό αυτών των ποσοστών. Και φυσικά, όταν αυτή
η βάση μεγαλώνει, τα ποσοστά μικραίνουν.
Πάντως τα νούμερα που γράφονται με έντονους χαρακτήρες είναι αυτά που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας και βάσει αυτών κατανέμονται οι έδρες των μελών κάθε σώματος (βουλής, διαφόρων συμβουλίων κ.τ.τ.).
Σωτήρης Παπαδέας
Εκπαιδευτικός
——————————
(1) Τα ποσοστά των κομμάτων επί των εγκύρων είναι αυτά που ανακοινώνονται και μάς ενδιαφέρουν και βάσει αυtών κατανέμονται οι έδρες. Τα άλλα ποσοστά έχουν στατιστικό μόνο χαρακτήρα και ενδιαφέρον