Κώστας Ευαγγελινός: Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου “Μπριτάννια” ως μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς

51
 
του Κώστα Ευαγγελινού
 
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
 
Το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη της Νέας Φιλαδέλφειας και όχι μόνο η τύχη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ. Αφορμή του ενδιαφέροντος που προκλήθηκε ήταν ο πλειστηριασμός του ακινήτου και η εκφρασμένη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να χαρακτηρίσει το ακίνητο ως διατηρητέο.
Ας δούμε βασικά σημεία της ιστορίας για την καλύτερη κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Η περιοχή της συνοικίας «Ειρήνη» στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 2003.
 
Το οικόπεδο της ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ είχε αρχική έκταση 11.000 τ.μ. περίπου και με την υποχρεωτική εισφορά σε γη, λόγω της ένταξης στο σχέδιο, μειώθηκε σε 6.980 τ.μ. περίπου εισφέροντας μάλιστα και πρόσθετη εισφορά σε χρήμα, της οποίας μέρος εισέπραξε πρόσφατα ο Δήμος.
Στην έκταση των 6.980 τ.μ. υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 6.620 τ.μ. περίπου ( το ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., υπόγειοι χώροι, επιφάνειας 1.200 τ.μ., ένα μηχανουργείο, 430 τ.μ., ένα κτίριο λεβητοστασίου 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτίριο πρατηρίου, 30 τ.μ. και ένα φυλάκιο, 50 τ.μ.).
 
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη ο οικοδομικός συντελεστής της περιοχής είναι 0,80 και ο συντελεστής κάλυψης επί του οικοπέδου ανέρχεται σε 40%.
 
Η υφιστάμενη κάλυψη στο οικόπεδο ξεπερνά το 70% ενώ η μέγιστη κάλυψη σύμφωνα με τον συντελεστή 40% ανέρχεται σε 2.780 τ.μ. ήτοι 2.400 τ.μ. μικρότερη κάλυψη από την υπάρχουσα.
 
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανέρχονται σε 6.620 τ.μ. περίπου ενώ σύμφωνα με τον συντελεστή 0,80 δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 5.580 τ.μ. περίπου , δηλαδή υπάρχουν κτίρια εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ. παραπάνω από τον επιτρεπόμενο συντελεστή.
 
Αυτά τα «πλεονεκτήματα» σε κάλυψη και κτίρια θα απωλεστούν αν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ κατεδαφιστούν. Αυτό, η κατεδάφιση δηλαδή, εξαρτάτε από τη βούληση αυτών που θα εκμεταλλευτούν το ακίνητο και τις προθέσεις των.
 
Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία για το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως διατηρητέου αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια που έγινε πριν από 15 χρόνια τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για την ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ, της οποίας μόνο η καμινάδα κρίθηκε διατηρητέα, σε αντίθεση με το απέναντι κτίριο της ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑΣ που κρίθηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 33/2012).
 
Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας αποφασίσει να κρίνει το κτίριο διατηρητέο όλα θα κριθούν από την εισήγηση της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, φορείς που είχαν αποφασίσει διαφορετικά το 2003.
Θα σωθεί άραγε το βιομηχανικό αυτό μνημείο της περιοχής μας; Ίδωμεν…
 
Κώστας Ευαγγελινός