H Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, ζητά από τον Πρωθυπουργό μέτρα για την ανακούφιση των ζώων σε συνθήκες καύσωνα

8

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι για την προστασία των ζώων τις ημέρες του καύσωνα.

Συγκεκριμένα η ΝΕΜΕΣΙΣ αναφέρει:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Ακούσαμε προσεκτικά τις δηλώσεις σας μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όπου επισημάνατε, ότι το αποτέλεσμα δείχνει, πως οι πολίτες ζητούν περισσότερα πράγ- ματα από τη Κυβέρνηση.
Όντες και εμείς πολίτες, που τυγχάνει να ανήκουμε στο μεγαλύτερο εθελοντικό, φι- λοζωικό, περιβαλλοντικό φορέα της χώρας, σας ζητάμε να σκύψετε σοβαρά και να λάβετε υπόψη σας τη τραγική πραγματικότητα για τα ζώα, όχι όπως πιθανόν σας τη μεταφέρουν ωραιοποιημένη οι συνεργάτες σας, αλλά αυτή που αυτά και εμείς, οι χι- λιάδες εθελοντές του δρόμου και όχι κάποιων γραφείων, βιώνουμε κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.
Ειδικότερα και μιας και αυτές τις ημέρες ζούμε σε ακραίες συνθήκες καύσωνα, θα θέλαμε με να σας ζητήσουμε να λάβετε άμεσα αποφάσεις, για δύο ιδιαίτερα είδη ζώων, γι’ αυτά που ζουν βασανιστικά μέσα στα άθλια δημοτικά κυνοκομεία και γι’ αυτά, που φορτωμένα σαν είλωτες μέσα στο καυτό ήλιο ανεβοκατεβαίνουν τα νησιά, είτε σύρουν άμαξες.
Ειδικότερα ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για την έκδοση μιας ΥΑ ή ΚΥΑ, για να τοποθετηθούν στα δημοτικά κυνοκομεία, νόμιμα ή παράνομα, το συντομότερο δυνα- τόν και υποχρεωτικά, με ταυτόχρονη πρόβλεψη κυρώσεων στους Δήμους, που δε θα εφαρμόσουν άμεσα η καθόλου τη απόφαση, κατασκευές εκτόξευσης νερού, σαν αυτή της συνημμένης φωτογραφίας, προκειμένου να δροσίζονται το καλοκαίρι όλο τα φυλακισμένα ζώα.

Οι κατασκευές αυτές είναι δοκιμασμένες σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων και βοηθούν αρκετά τα ζώα.

Το δεύτερο θέμα γιατί οποίο ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας, είναι η έκδοση εγκύκλιου για τα παραπάνω ιπποειδή.
Όχι όμως σαν αυτές που ήδη υπάρχουν και είναι αναποτελεσματικές, αλλά μια εγκύκλιος, που θα απαγορεύει καθολικά και για όλη την Ελλάδα την κίνηση των γαϊδουριών και αλόγων, όταν από την ΕΜΥ ανακοινώνεται καύσωνας, χωρίς να ενδιαφέρουν οι τοπικές θερμοκρασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα μη εφαρμογής της ισχύουσας εγκυκλίου, αν αυτές κυμαίνονται 2-3 βαθμούς λιγότερο .

Τέλος, Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ, θα θέλαμε να ληφθεί υπόψη, ότι τα ζώα αυτά επιβαρύνονται, όχι μόνο από τις συνθήκες καύσωνα, αλλά και από το φορτίο, το οποίο μέσα σ’ αυτές τις θερμοκρασίες αναγκάζονται να μεταφέρουν και να κουβαλούν.

Ως εκ τούτου για τα ζώα αυτά η θερμοκρασία καύσωνα να ορισθεί 3 το λιγότερο βαθμούς παρακάτω από αυτή που ισχύει για τους ανθρώπους.
Ελπίζοντας, ότι θα ευαισθητοποιηθείτε και ότι σύντομα θα ανακοινώσετε αποφάσεις για τα δύο αυτά ζωτικής σημασίας για τα ζώα, θέματα, αφού όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις μας.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε να μας απαντήσετε επί της επιστολής μας.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι
Η Πρόεδρος, Νατάσσα Μπομπολάκη Νομικός
Η Αντιπρόεδρος, Φωτεινή Αθανασοπούλου Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

πηγή