Αντισυνταγματική η ανάθεση κρατικής αρμοδιότητας σε πολίτες για την πυροπροστασία εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη για τις κυβερνητικές επιλογές.

25

Τα πάνω κάτω φέρνει ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για τις εργασίες πυροπροστασίας και καθαρισμού σε οικόπεδα, δασικές εκτάσεις και κτίρια.  Η επιστολή απευθύνεται στους Θεόδωρο Σκυλακάκη, Νίκο Ταγαρά, Ευθύμιο Μπακογιάννη (Γ.Γ. χωρικού σχεδιασμού), Ευάγγελο Τουρνά (υφ. Πολιτικής Προστασίας) και Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη (υφ. Εσωτερικών).

Ο ΣτΠ κρίνει, με την επιστολή του «Επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ( ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23)». ότι η μετακύλιση ευθύνης από το κράτος στους πολίτες είναι αντισυνταγματική, ότι τα μέτρα αφορούν προστασία μόνο ιδιωτικών περιουσιών και όχι των δημοσίων, ότι θα υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση αλλά ταυτόχρονα προτείνει και μεγαλύτερα πρόστιμα.  Στην επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του
Συντάγματος) να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς.”

Σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία -έπειτα από σειρά παρατάσεων- για όσους έχουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους σε περιαστικές περιοχές, να δηλώσουν στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr ότι τα έχουν καθαρίσει, είτε μόνοι τους είτε με την συμβολή συνεργείου, με την απειλή προστίμου.

030624-ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ-ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ