3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ: Ένα μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές του 2024 για να ξεκλειδώσει τα οφέλη της ποδηλασίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ

9

Το ποδήλατο είναι ένα από τα πιο δημοκρατικά , οικονομικά και προσβάσιμα μέσα μεταφοράς μας.  

Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη θέλουν να επωφεληθούν από τα τεράστια οφέλη που δημιουργεί το ποδήλατο για τη ζωή τους. Το ποδήλατο είναι ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς για άτομα σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος, ειδικά για πολίτες που αγωνίζονται με την οικονομική αβεβαιότητα και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Το ποδήλατο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να παραμείνουν υγιείς , κάτι που με τη σειρά του εξοικονομεί δισεκατομμύρια στην κοινωνία σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Περισσότεροι πολίτες που κάνουν ποδήλατο σημαίνει μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδηλάτων που μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας . Περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο σημαίνει καθαρότερο αέρα , λιγότερους δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση και ασφαλέστερες γειτονιές . 

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τους ευρωβουλευτές κατά την επόμενη πολιτική θητεία να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θα βιώσουν τα οφέλη της ποδηλασίας. Πρώτα και κύρια , οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής δήλωσης για την ποδηλασία , που εγκρίθηκε στις αρχές του 2024 . Είναι ένας πρώτος στο είδος του πολιτικός στρατηγικός οδικός χάρτης που καθορίζει πώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μαζί με τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, μπορούν να ενισχύσουν την ποδηλασία για να εμπλουτίσουν τις ζωές των πολιτών της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να επιβλέπουν την εκτέλεση κάθε δέσμευσής του.  

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το νέο Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος της ΕΕ που περιλαμβάνει έργα που αυξάνουν την πρόσβαση των πολιτών στην ποδηλασία. Η πρόσφατα εγκριθείσα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα απαιτεί τη στάθμευση ποδηλάτων σε κτίρια κατοικιών και μη. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτό θα γίνει.  

ΠΩΣ Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

1. Καλύτερη κοινωνική ισότητα για τους ευρωπαίους πολίτες

Το ποδήλατο παρέχει στους πολίτες όλων των εισοδηματικών επιπέδων ένα προσιτό και αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς. Η διαθεσιμότητα ασφαλών και καλά σχεδιασμένων δικτύων υποδομής ποδηλασίας, μαζί με εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινής χρήσης ποδηλάτων και οικονομικά κίνητρα για αγορά και μίσθωση ποδηλάτων, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καλύπτουν τις μεταφορικές τους ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν ένα ακριβό μηχανοκίνητο όχημα και να πληρώσουν για όλα τα απαραίτητα. δικαστικά έξοδα.

 

2. Περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό για τις τοπικές επιχειρήσεις

Ο ποδηλατικός τουρισμός αντιπροσωπεύει ετήσια οικονομική αξία 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνδέεται με 682.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και δημιουργεί τόση, αν όχι σημαντικά μεγαλύτερη, οικονομική αξία με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας είναι απλώς η σωτηρία που χρειάζονται πολλές περιφέρειες και τοποθεσίες της ΕΕ για να παραμείνουν οικονομικά επιτυχημένες. Ο ποδηλατικός τουρισμός και ο τουρισμός αναψυχής είναι ένα τεράστιο μέρος αυτού.

 

3. Περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερη οικονομία

Η ποδηλασία παρέχει ήδη περίπου 1,35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Μια βιομηχανία ποδηλασίας που υποστηρίζεται καλύτερα από την ΕΕ μπορεί να διατηρήσει πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας διατηρούν πολύτιμο τουριστικό εισόδημα σε αγροτικές περιοχές και συχνά συγκεντρώνονται σε πόλεις και πόλεις της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της ποδηλασίας μπορούν να αυξήσουν την κατασκευή ποδηλάτων στην Ευρώπη και να προσφέρουν σταθερά εισοδήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

 

4. Κλίμα και περιβάλλον

Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα χωρίς περισσότερη ποδηλασία. Η οδήγηση ποδηλάτου είναι ένας από τους πιο καθαρούς τρόπους μετακίνησης και είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος να συμβάλεις σε ευρύτερους στόχους μείωσης των εκπομπών. Περισσότερο ποδήλατο σημαίνει καθαρότερος τοπικός αέρας για τους πολίτες και πρόληψη εκατοντάδων χιλιάδων πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.