Αν σας ρωτούσαν ποιο είναι το εθνικό μας άθλημα, τι θα απαντούσατε; Είναι το ποδόσφαιρο που μονοπωλεί τις συζητήσεις σε όλες τις εστίες συνάθροισης; Είναι η καλαθοσφαίριση διότι στην Ελλάδα μπορείς να συναντήσεις μπασκέτα σε κάθε γειτονιά; Ή μήπως είναι η υδατοσφαίριση καθώς από παιδιά παίρνουμε μία μικρή μπάλα και αρχίζουμε τα σουτ εντός της θάλασσας;
Η χώρα που ανέδειξε το ολυμπιακό ιδεώδες δύσκολα να είχε μονόπλευρο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένο άθλημα. Κι αν το ποδόσφαιρο είναι το λαοφιλέστερο, οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν διαπρέψει και σε άλλα σπορ. Μάλιστα, κάποιοι έχουν σπουδαίες διακρίσεις χωρίς να διαθέτουν ενεργό τμήμα στο ποδόσφαιρο! Πάμε να δούμε τις πέντε σημαντικότερες περιπτώσεις.
Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος
Ο κατά κοινή ομολογία ιστορικότερος σύλλογος της χώρας. Άπειρες διακρίσεις σε κάθε γνωστό ή λιγότερο γνωστό άθλημα από το 1891! Ίσως να μην έμπαινε στην παρούσα λίστα, αν το 1908 ο Γιώργος Καλαφάτης, παίκτης του τότε ποδοσφαιρικού τμήματος του Πανελληνίου, δεν ίδρυε τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε από τους ίδιους τους ανθρώπους του συλλόγου τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε να μην επαναδραστηριοποιηθεί τμήμα ποδοσφαίρου για περισσότερο από έναν αιώνα.
Ο Πανελλήνιος έχει το προσωνύμιο “σύλλογος των Ολυμπιονικών“. Και πως όχι άλλωστε, όταν έχει αναδείξει τόσους πολλούς σπουδαίους αθλητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα και έφεραν ολυμπιακά μετάλλια! Στον στίβο είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος σύλλογος, με αμέτρητα πανελλήνια πρωταθλήματα σε άνδρες και γυναίκες, σε αγώνες ανοιχτού και κλειστού σταδίου και ούτω καθεξής. Σε πετοσφαίριση (βόλλεϋ) και χειροσφαίριση (χάντμπολ) έχει επίσης σημαντικές διακρίσεις που τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Στην καλαθοσφαίριση είναι στην πέμπτη θέση με έξι πρωταθλήματα.
Δεν χρειάζεται να γράψουμε αναλυτικά την ποσότητα των τροπαίων γιατί ο Πανελλήνιος είναι τόσο μεγάλος σύλλογος που χρειάζεται ένα άρθρο εξ ολοκλήρου δικό του. Θα πούμε επιγραμματικά πως έχει σπουδαίες επιτυχίες σε πολλά ακόμη αθλήματα όπως η άρση βαρών, η ξιφασκία, η πυγμαχία, το τζούντο, η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινκ πονγκ), η συγχρονισμένη κολύμβηση μεταξύ πολλών ακόμη!
Το Κλειστό Γυμναστήριο του στο κέντρο της Αθήνας, πλησίον του Πεδίον του Άρεως, έχει χωρητικότητα 1.500 θέσεων και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές άλλες αθηναϊκές ομάδες σε πλήθος περιπτώσεων και ξεχωριστών αθλημάτων.
Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Πατρών
Το 1926 ιδρύεται στην Πάτρα ένας πολύ σημαντικός σύλλογος. Για δύο δεκαετίες διαθέτει μόνο τμήμα ποδοσφαίρου. Πρωταγωνιστεί στο αχαϊκό ποδόσφαιρο και χρησιμοποιεί ως έδρα το Γήπεδο Προσφυγικών. Το 1967 το καθεστώς της δικτατορίας τον αναγκάζει να συγχωνευτεί με άλλα σωματεία της Πάτρας και δημιουργείται ο ΑΠΣ Πάτραι που υπάρχει έως σήμερα. Ο Απόλλων Πάτρας δεν επανίδρυσε έκτοτε ποδοσφαιρικό τμήμα.
Στην καλαθοσφαίριση είναι η πιο πετυχημένη επαρχιακή ομάδα. Έχει καταγράψει 34 συμμετοχές και είναι η δέκατη ομάδα διαχρονικά σε παρουσίες στην Α1′ ανδρών. Δεν έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, παρά τις δύο συμμετοχές ως φιναλίστ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις πέντε φορές από το 1987 έως το 1997.
Διαθέτει τμήματα και σε άλλα αθλήματα, όπως η πετοσφαίριση (βόλλεϋ), η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινκ πονγκ) και ο στίβος, χωρίς όμως σπουδαίες διακρίσεις.
Το Κλειστό Γήπεδο της Περιβόλας είναι η έδρα του. Ιδιαίτερα άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως διαθέτει πιστούς φιλάθλους, πράγμα που συναντάται σπάνια στην Ελλάδα σε σύλλογο χωρίς ποδοσφαιρικό τμήμα. Προσωπική άποψη, θα πρέπει να θεωρείται ο δεύτερος σημαντικότερος σύλλογος στην Πάτρα πίσω από την Παναχαϊκή. Ο Προμηθέας ιδρύθηκε πολύ αργότερα και παρά την ήδη επιτυχημένη παρουσία του στη Basket League δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Απόλλωνα.
Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης
Ένα ακόμη σωματείο με τεράστια ιστορία σε μπάσκετ, βόλλεϋ και λοιπά σπορ, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει τμήμα ποδοσφαίρου. Οι διακρίσεις της ΧΑΝΘ σε πανελλήνιο επίπεδο περιορίζονται στα αθλήματα του τζούντο, της ελεύθερης πάλης και της άρσης βαρών. Όμως, η προσφορά της ΧΑΝΘ από το 1919 στην ελληνική καλαθοσφαίριση της δίνει τη “wild card” για να μπει στη λίστα μας.
Στη καλαθοσφαίριση έχει διαγράψει 22 συμμετοχές στο κορυφαίο επίπεδο, 13 στη χειροσφαίριση και 3 στην πετοσφαίριση ανδρών.
Η ομάδα που στην ουσία έβαλε το μπάσκετ στη ζωή της Θεσσαλονίκης (και ταυτόχρονα της χώρας), δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει κάποιο πρωτάθλημα. Όμως, η σωματική και πνευματική καλλιέργεια που προσέφερε στους νέους της προπολεμικής Ελλάδας είναι το σημαντικότερο επίτευγμα. Το πανέμορφο μουσείο που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο τοπόσημο του Λευκού Πύργου, είναι η παρακαταθήκη της ΧΑΝΘ για τις επόμενες γενιές.
Αθλητικός Όμιλος Νέας Σμύρνης “Μίλων”
Βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και αποτελεί την αφορμή για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου. Ο ιστορικός σύλλογος του Μίλωνα δραστηριοποιείται σε σωρεία αθλημάτων από το 1928 στη Νέα Σμύρνη. Η παρουσία του Πανιωνίου στην περιοχή δεν τον εμπόδισε να υψώσει το ανάστημα του κυρίως σε βόλλεϋ και μπάσκετ.
Μετρά 17 συμμετοχές στο κορυφαίο επίπεδο της ελληνικής πετοσφαίρισης και μάλιστα έχει κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα! Στην καλαθοσφαίριση έχει δύο παρουσίες και την ερχόμενη σεζόν θα γράψει την τρίτη στην Basket League. Διαθέτει ακόμη τμήματα υδατοσφαίρισης (πόλο), αντισφαίρισης (τένις), μπέιζμπολ και άρσης βαρών.
Το Κλειστό Γυμναστήριο “Κροίσος Πέρσης” έχει χωρητικότητα 1.300 θεατών και έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετές αθηναϊκές ομάδες. Μικρό αλλά όμορφο και αξιοπρεπέστατο κλειστό γυμναστήριο.
Ιωνικός Αθλητικός Σύλλογος Νέας Φιλαδελφείας
Ο Μίλωνας στην ίδια περιοχή με τον Πανιώνιο, ο Ιωνικός στην ίδια περιοχή με την ΑΕΚ. Μπορεί να είναι σύμπτωση, μπορεί και όχι. Ο μικρασιατικός ελληνισμός τη δεκαετία του 1920 έφερε στοιχεία κοινωνικής ανάπτυξης στην “Παλαιά Ελλάδα”. Το ίδιο συνέβη και στον αθλητισμό. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός πως ΑΕΚ και Πανιώνιος ήταν σπουδαία μεγέθη, ίσως εκεί να βρίσκεται η απάντηση στην ερώτηση για Μίλωνα και Ιωνικό. Ο αθλητισμός στην περιοχή είχε αναπτυχθεί. ΑΕΚ και Πανιώνιος είχαν πληθώρα ικανών αθλητών, τόσο πολύ ώστε να “προικίζουν” και τους συντοπίτες συλλόγους.
Ο Ιωνικός ιδρύθηκε το 1930, έχοντας αρχικά τμήμα ποδοσφαίρου. Παράλληλα, διατήρησε μέχρι σήμερα τμήματα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και χειροσφαίρισης. Το χάντμπολ είναι το πιο πετυχημένο τμήμα με δέκα πρωταθλήματα Ελλάδας από το 1980 έως το 1999, σε 33 συμμετοχές στην Α1′. Στο βόλλεϋ έχει καταγράψει 22 συμμετοχές στη Volley League ενώ έχει 4 παρουσίες στην Basket League. Μάλιστα, μπόρεσε να συμμετάσχει και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως το ULEB Cup 2003/04 και το FIBA Europe League 2004/05. Εκείνο το διάστημα η Ελλάδα έγραφε σταθερά χρυσές σελίδες στο μπάσκετ, οπότε δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
Το γυμναστήριο βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας και φιλοξενεί όλα τα αθλήματα του συλλόγου όπως απεικονίζεται χαρακτηριστικά στην παρακάτω φωτογραφία.