Νέα Φιλαδέλφεια: Εξηγήσεις για την ευθανασία ζώου στη περιοχή

Στη σελίδα του φιλοζωικού συλλόγου ΝΦ στο FB καταχωρήθηκε ανακοίνωση της προέδρου του Συλλόγου σχετική με το θέμα, που ήρθε στη δημοσιότητα και αφορούσε την ευθανασία ζώου και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν. Ωστόσο επειδή η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη του Δήμου απαντήσεις επιβάλλεται να δώσει και η αρμόδια υπηρεσία αυτού.

42
Φιλoζωικος Ν. Φιλαδέλφειας – Friends of Animals NF
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την ευθανασία ενός γατιού παραθέτουμε σημείωμα της προέδρου μας Κικής Καραθανάση.
 
Μεγάλη Πέμπτη το πρωί ειδοποιήθηκα για γατί χτυπημένο στην Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Δεν μπορούσα να πάω προσωπικά λόγω θεμάτων υγείας. Παρακάλεσα την κ. Μαρλέν Σβέρκου να διαχειριστεί το περιστατικό. Με τη βοήθεια του κ. Χρίστου Μπίτα το ζώο πιάστηκε άμεσα. Μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο των Αδελφών Σιδερά στους Αγίους Αναργύρους.
 
Τα πίσω πόδια και η ουρά δεν είχαν αισθητικότητα και κινητικότητα. Ναρκώθηκε για να βγει ακτινογραφία. Η ακτινογραφία έδειξε σφαιρίδιο αεροβόλου και πιθανό κάταγμα σε θωρακικούς σπονδύλους. Το ζώο πρέπει να σερνόταν έτσι για μέρες. Η κοιλιά του είχε δύο μάζες από κόπρανα και ούρα που λόγω της παράλυσης δεν μπορούσαν να βγουν. Είχε και πληγές από το σύρσιμο και από όσα ούρα βγαίναν από υπερπλήρωση. Η κτηνίατρος που το εξέτασε με τη συνδρομή δύο ακόμη συναδέλφων της πρότεινε ως βέλτιστη λύση για το περιστατικό αυτό για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω της μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας του, την ευθανασία.
 
Ήταν ήδη απομεσήμερο μεγάλης Πέμπτης. Κατάφερα να επικοινωνήσω μέσω τηλεφώνου με τρία ακόμη μέλη της Πενταμελούς, την κ. Παπαλουκά, την κ. Γιωτούλα και τον κ. Σπίρτο. Εφόσον τα τέσσερα από τα πέντε μέλη συμφωνήσαμε, έδωσα οδηγία να κοιμηθεί το ζώο για να απαλλαγεί από τα βάσανά του, όπως άλλωστε πρότεινε η κτηνίατρος.
 
Πέραν των τυπικών διαδικασιών, νιώθω ότι έγινε το ηθικά ορθό και αισθάνομαι ήσυχη με τη συνείδησή μου απέναντι σ΄αυτό το βασανισμένο ζώο.
Επισυνάπτεται Ιατρική Γνωμάτευση του Κτηνιατρείου.