Ευθανασία ζώου με ενδεχόμενη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών;

66

Σοβαρό ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα και αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αφορμή η ανάρτηση που έγινε από πολίτη φιλόζωη εθελόντρια στις 2 Μαΐου  με την οποία ενημέρωνε για το συμβάν,  το οποίο είχε ως τελική κατάληξη “ευθανασία” ζώου. Η ιστορία όμως έχει συνέχεια … και φαίνεται ενδεχομένως να εμπλέκονται πολλοί.

Κτηνιατρείο, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι συμβεβλημένο με το Δήμο, αφού παραθέτει το κείμενο της δημοσίευσης της 2/5/24 και τις φωτογραφίες που την συνόδευαν,  αναφέρει σε ανάρτηση που φέρει το όνομα του διαχειριστή ότι: “Δηλώνω λοιπόν εκ της θέσεως μου (διαχειριστής) του κτηνιατρείου «το Δίκαιο της Φύσης» , πως δεν έχουμε καμία σχέση με την συγκεκριμένη ευθανασία του αδέσποτου αυτού ζώου του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας .Επίσης, ουδέποτε ενημερωθήκαμε με κάποιο τρόπο για το συγκεκριμένο περιστατικό, από τους εμπλεκόμενους, ως το μόνο συμβεβλημένο με τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας , κτηνιατρείο , όπως ρητά ορίζεται από τον ισχύοντα νόμο 4830 Άρθρο 10 παρ. 5 βαα”.

Πολλά λοιπόν τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους του Δήμου σε ένα θέμα που φαίνεται να υπάρχουν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα, πολλά νομικά και διαδικαστικά κενά. Ενεπλάκη ο Δήμος στην “ευθανασία” ή όχι; Τι πρέπει να γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Ποιος φέρει την ευθύνη;

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ

“Με αφορμή ανάρτηση δημότη της Νέας Φιλαδέλφειας, στην οποία καταγράφεται ευθανασία αδέσποτου ζώου, χωρίς σύγκλιση και απόφαση της Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων ή της Ειδικής Επιστημονικής επιτροπής, όπως αυτές προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο 4830 Άρθρο 10 παρ 8,9 και 10. , πολλοί ζωόφιλοι από την περιοχή, τηλεφώνησαν στο κτηνιατρείο μας, γνωρίζοντες ότι έχουμε σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο τους και μας ρωτούσαν για την διαδικασία και την κατάληξη του συγκεκριμένου ζώου.
Δηλώνω λοιπόν εκ της θέσεως μου (διαχειριστής) του κτηνιατρείου «το Δίκαιο της Φύσης» , πως δεν έχουμε καμία σχέση με την συγκεκριμένη ευθανασία του αδέσποτου αυτού ζώου του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας .
Επίσης, ουδέποτε ενημερωθήκαμε με κάποιο τρόπο για το συγκεκριμένο περιστατικό, από τους εμπλεκόμενους, ως το μόνο συμβεβλημένο με τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας , κτηνιατρείο , όπως ρητά ορίζεται από τον ισχύοντα νόμο 4830 Άρθρο 10 παρ. 5 βαα .
Καλό και πρέπον θα ήταν ο/η πολίτης που έκανε την σχετική ανάρτηση , οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την πράξη καθώς και όλοι οι αρμόδιοι που αποφάσισαν να “διασώσουν” το δυστυχισμένο ζωάκι , παρακάμπτοντας τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και τον σχετικό νόμο, να αναφέρουν σε ποιο κτηνιατρείο έγινε η θανάτωση του ζώου.
Και να μην το αφήνουν μετέωρο ώστε οι πολίτες να βγάζουν το εύλογο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το δικό μας κτηνιατρείου.
ο Διαχειριστής
Πτωχιάδης Πέτρος”