Δημοτική Βιβλιοθήκη ΝΦΝΧ: Παρουσίαση βιβλίων της συμπολίτισσας Νέλλης Σπαθάρη Τετάρτη 22 Μαΐου 7μμ.

6
Με ιδιαίτερη χαρά η Δημοτική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή παρουσίαση των βιβλίων «Μόνο καλοκαίρια» και «Amor Fati» της συμπολίτισσας κυρίας Νέλλης Σπαθάρη*.
 
Η κυρία Σπαθάρη η οποία είναι εγγονή του Αγησίλαου Σπαθάρη θα μιλήσει για τα μυθιστορήματά της και θα συνδέσει τις οικογενειακές ιστορίες του δωρητή του Σχολείου Σπαθάρη με τη μυθοπλαστική γραφή.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι κυρίες: Πελαγία Βουτζουλίδου – Κούλη και Βασιλική Κούλη από τη θεατρική ομάδα «Ονειρωδοί».
Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45)… η οικογένεια Σπαθάρη θα σας ταξιδέψει μέχρι τα πέρατα της γης!
 

*Νέλλη Σπαθάρη

Η Νέλλη Σπαθάρη είναι πτυχιούχος της Ελληνικής και της Γαλλικής Φιλολογίας, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα της Λαογραφίας (Οι αγγειοπλάστες της Σίφνου. Κοινωνική συγκρότηση, παραγωγή, μετακινήσεις, εκδ. Αρσενίδη, 1992). Συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στους τομείς της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας. Η μελέτη της Η Λαογραφία της Ανατολικής Θράκης μέσα από τις αφηγήσεις των προσφύγων. Ιστορική και κοινωνική προσέγγιση (εκδόσεις Ελκυστής, 2023/ α΄ έκδοση Α. Α. Λιβάνη, 1997) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα συγγραφής του τρίτομου διδακτικού εγχειριδίου της Θεματικής Ενότητας Ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός Βίος των Ελλήνων. Οι νεότεροι χρόνοι ΙΙ, (ΕΑΠ, 2002). Παράλληλα ανέλαβε να συντάξει για την ίδια Θεματική Ενότητα το Ανθολόγιο Δοκιμίων για το Δημόσιο και Ιδιωτικό Βίο στην Ελλάδα (19ος-20ος αιώνας), (ΕΑΠ, 2008).

Συνέγραψε το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με θέμα Αισθητική Εκπαίδευση και Αγωγή (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2000).

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελκυστής τα μυθιστορήματά της Amor Fati και Μόνο καλοκαίρια, τα διηγήματα Γυναίκα σημαίνει πόνος καθώς και οι βραβευμένες νουβέλες της Στην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις (βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών) και Στάκα καρδιά μου (βραβείο Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος).

Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα κειμένων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καθώς και παιδικών βιβλίων.