Ο Γ. Τομπούλογλου αυτοδιαψεύστηκε για την αναγκαιότητα δωρεάς στην κοπή των δέντρων. Η άκυρη απόφαση και η μη ενημέρωση των πολιτών.

106

Η κοπή των δέντρων άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πρασίνου χωρίς μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων επί της οδού Πίνδου και με σοβαρό ενδεχόμενο μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας για απασχόληση εργαζομένων Κυριακή πρωί. Έτσι με την κίνηση αυτή ο δήμαρχος αυτοδιαψεύστηκε για την αναγκαιότητα της δωρεάς για την κοπή των δέντρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την παρέμβαση πολιτών και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τζέλη, που ήταν ο μόνος σύμβουλος που στάθηκε αρωγός στους δημότες, η εταιρεία, που έκανε τη δωρεά για την κοπή, μόλις διαπίστωσε  τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και της απαιτούμενης διαδικασίας αποχώρησαν από την οδό Πίνδου μία ώρα μετά την προσέλευσή τους την Κυριακή 10/3/24 το πρωί.

Ωστόσο παρά την ακύρωση της δωρεάς κοπής δέντρων στη πράξη αξίζει να αναφερθεί ότι η αποδοχή της έγινε με βάση άκυρη απόφαση “Έγκρισης Εργασιών δόμησης Μικρής Κλίμακας” (κοπή δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο) ως δικαιολογητικό για την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας 45/23.2.2024 σχετική με την αποδοχή δωρεάς κοπής δέντρων, αυτό προέκυψε μετά από επίμονες ερωτήσεις κατοίκων και φορέων κατά την ενημερωτική συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου, μετά τα δημόσια ερωτήματα της “Κοινωνίας Βήμα” και δημοτών. Σχετικά με την “ενημέρωση” του Δημάρχου, η οποία στην ουσία ήταν μη ενημέρωση.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και η εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας ΕΡΓΟΡΟΗ παραδέχθηκαν ότι η σχετική έγκριση  εργασιών Μικρής Κλίμακας αριθ. 952562 (κοπή δέντρων) εκδόθηκε από αναρμόδια υπηρεσία και για το λόγω αυτό εκδόθηκε νέα από την Πολεοδομία της περιοχής μας, η οποία επιδείχτηκε απλά χωρίς να έχει συμπεριληφθεί στα έγγραφα που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο δήμος, προφανώς διότι ήθελε να αποκρύψει το γεγονός, έτσι η απόφαση 45/2024 πάσχει νομικά και ουσιαστικά όχι για την δωρεά (την οποία η εταιρεία ακύρωσε με την αποχώρησή της από την περιοχή του έργου) αλλά για το ότι χρησιμοποιείται από το δήμο και την εργολήπτρια εταιρεία ως απόφαση κοπής δέντρων.

Το θέμα αυτό είχε αναδείξει το dekeleias.gr σε προηγούμενο άρθρο του, ωστόσο το δεύτερο ερώτημα που είχε τεθεί αν ο Δήμος έκανε την  αίτηση μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας (Τεχνική Υπηρεσία) και την ύπαρξη απόφασης Δημοτικής Επιτροπής ή Δημοτικού Συμβουλίου για κοπή δέντρων δεν απαντήθηκε.

Το βασικό ερώτημα αν εξετάσθηκαν ή ζητήθηκαν από το Δήμο να εξετάσει ο ΟΑΣΑ εναλλακτικές διαδρομές των τρόλεϊ για την σωτηρία των δέντρων δεν απαντήθηκε ούτε προσκομίσθηκε έγγραφο του δήμου που να αποδεικνύει ότι έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

Κρίσιμο ερώτημα, που έμεινε αναπάντητο από τους διοργανωτές ήταν, ήταν το αν απαιτείται μετά την τροποποίηση της μελέτης που είχε ως συνέπεια επέκταση της σύμβασης απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Άγνοια επέδειξαν τόσο ο Γ. Τομπούλογλου όσο και η Ε. Παπαλουκά στο ερώτημα σε ποιόν ανήκει ο χώρος του αλσυλλίου!!!

Η συνάντηση τελικά δεν φώτισε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους με τις απαντήσεις που δόθηκαν, οι οποίες ήταν γενικόλογες και συνοπτικές χωρίς να απαντάνε σε όλες τις απορίες των δημοτών και αυτό με ευθύνη της αντιδημάρχου Ε. Παπαλουκά που προεδρεύουσα της σύσκεψης επέλεξε να μην  δίδονται απαντήσεις σε κάθε ερώτημα χωριστά με συνέπεια να μην απαντηθούν όλα και να δημιουργηθεί ένταση φτάνοντας στο σημείο δημοτικός σύμβουλος  να αφαιρέσει το μικρόφωνο από συμπολίτισσα. Δεν έλειψαν και προπηλακισμοί κατά δημοτών από ομάδα χειροκροτητών του Δημάρχου.  

Ήταν μια ενημερωτική συγκέντρωση που αντί να ενώσει τους πολίτες για ένα αναγκαίο έργο δίχασε τον κόσμο με ευθύνη του Γ. Τομπούλογλου και συμβούλων του (θεσμικών και εξωθεσμικών) που έδειχναν να αγνοούν τις αγωνίες των δημοτών για το περιβάλλον αλλά και των κανόνων διοίκησης.