Άλλα τα σχέδια, άλλη η εκτέλεση. Ανυπαρξία δημόσιας διαβούλευσης για δημοτικά έργα

59

Οι χωματουργικές εργασίες  για την ανάπλαση – αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων ανάμεσα στις οδούς Αναξαγόρα και Αχαΐας στη συνοικία των Απομάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια άρχισαν 9/3/23.  Ο προϋπολογισμός αγγίζει τις 300.000 ευρώ και το σύνολο της μελέτης έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και η συμβατική υποχρέωση ήταν οκτώ μήνες(8). Προφανώς το έργο βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Ωστόσο καταγράφονται αντιδράσεις για το είδος του έργου, την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα του, η μεγαλύτερη όμως παραφωνία είναι η σαφής παρέκκλιση της υλοποίησης από τον αρχικό σχεδιασμό που είχε δημοσιοποιηθεί τότε. Εκεί που υπήρχαν χώροι ανάπαυσης (παγκάκια) τώρα υπάρχει τοιχίο 2 μέτρων περίπου!

Βασικά συμπέρασμα από την ιστορία είναι:

  • Άλλα τα σχέδια και άλλο το τελικό αποτέλεσμα
  • ανυπαρξία δημόσιας διαβούλευσης κατά το στάδιο σχεδιασμού για να πουν οι κάτοικοι τη γνώμη τους και να αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών ενός έργου

Η ανυπαρξία διαβούλευσης είναι πρωτίστως έλλειμμα Δημοκρατίας – παραδείγματα

Αλήθεια ξέρει κάποιος; Έχουν συζητηθεί δημόσια; Έχουν πει τη γνώμη τους τα μέλη των ΚΑΠΗ για το νέο ΚΑΠΗ στη λεωφόρο Δεκελείας, του οποίου αναμένεται η έκδοση οικοδομικής αδείας!

Γνωρίζει κάποιος ή έχει γίνει δημόσια διαβούλευση για τα σχέδια ανάπλασης του Στρατιωτικού Εργοστασίου στη Ν. Χαλκηδόνα.

Γνωρίζει κάποιος; Έχει γίνει διαβούλευση δημόσια με ειδικούς και κατοίκους για έργα ανάπλασης του Άλσους που ενδεχομένως υπερβούν τα 10 εκατ. ευρώ;

Πότε θα γίνει δημόσια διαβούλευση για τα θέματα αυτά. Η διαβούλευση είναι θέμα δημοκρατίας με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και δεν είναι θέμα προϋπολογισμού. Είναι θέμα συμμετοχικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι άγνωστος στις διοικήσεις του Δήμου μας.