Γενική Απεργία 17 Απριλίου για αυξήσεις και δικαιώματα

24

Σε βασικό αίτημα των εργαζομένων αναδεικνύονται οι αυξήσεις στους μισθούς, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 17 Απρίλη δηλαδή μετά από σχεδόν δύο μήνες!!!

Και αυτά όταν στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε πληθωρισμός 31,2%, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών στις υποκατηγορίες «έλαια και λίπη» 87,4%, «λαχανικά» 35,2%, «γαλακτοκομικά και αυγά» 33,8%, στα «κρέατα» 31,2% και στο «ψωμί και δημητριακά» 25,3%.

Σε αυτές τις αυξήσεις προστίθενται και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, 39,1%, τα «ενοίκια» 8,3% και άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την «επισκευή και συντήρηση κατοικίας» 7,9%.

Η εκτίμηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ είναι ότι ο πραγματικός μέσος μισθός κατέγραψε μείωση το 2022 8,7% έναντι του 2021, ενώ, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού το 2015.

Η προηγούμενη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ήταν ένα συλλαλητήριο στην έκθεση της Θεσσαλονίκης